pokopana 1478.

Misa na spomendan smrti posljednje bosanske kraljice Katarine u Rimu, u 600. godini od njenog rođenja

U bazilici Santa Maria d'Aracoeli na Kaptolu u Rimu u petak je slavljena sveta misa u povodu spomendana smrti posljednje bosanske kraljice blažene Katarine Kotromanić Kosača, koja je u toj bazilici pokopana 1478. godine kao franjevačka trećoredica.

Misno slavlje predvodio je rektor međunarodnog Zavoda "Antonianum" fra Miljenko Šteko u koncelebraciji rektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu vlč. Marka Đurina i vicerektora vlč. Marka Škrabe, te još osmorice svećenika iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Misi je pribivala i otpravnica poslova ambasade Republike Hrvatske pri Svetoj stolici Tea Zupičić.

Priključila se također grupa hrvatskih hodočasnika iz Beča, među kojima i neki podrijetlom s bobovačkog područja gdje je kraljica Katarina stolovala do osmanske provale i okupacije Bosne u maju 1463. godine.

Molitveno okupljanje i odavanje počasti s cvijećem i upaljenim lampionima ispod kraljičine nadgrobne ploče na istaknutom mjestu kod glavnog oltara popratili su reporteri mjesečnika Bobovac iz Vareša, koji izlazi u okrilju HKD Napredak, a sve u sklopu aktivnosti koje Napredak provodi temeljem toga što je ove godine 600. obljetnica rođenja Katarine Kosače Kotromanić.