eskalacija ili ne

Svi vjeruju da rat Izraela i Irana neizbježan. Međutim, nešto se drugo dešava u pozadini…

Izraelska noć bez presedana zračnih napada na Iran možda je upravo ono što je bilo potrebno da se Bliski istok izvuče iz sveopćeg rata.

To bi moglo zvučati čudno jer su izraelski avioni satima, čini se, slobodno letjeli iranskim zračnim prostorom, očito napadajući ciljeve i protuzračnu odbranu po želji u flagrantnom kršenju iranskog suvereniteta i provokaciji, mogli biste reći.

Mogli ste pomisliti da je to upravo ona vrsta eskalacije koja je dovela do toga da je Iran podigao ulog i lansirao hiljade balističkih projektila koji su pljuštali po izraelskim mjestima i gradovima, navodi u analizi Sky News.

Ali to se vjerovatno neće dogoditi.

Zašto? Jer niti jedna strana ne želi sveobuhvatni rat. Već mjesecima Izrael i Iran pokušavaju djelovati oštro dok očajnički pokušavaju izbjeći jedan. Sinoćnja operacija nije ništa drugačija.

Razlozi su jasni. Iran si ne može priuštiti da se suprotstavi Izraelu i možda Americi u borbi koju nikada ne bi mogao dobiti. Njezina ekonomija je u komadićima, njezini opunomoćenici i saveznici su oštećeni, a njezin je legitimitet potpuno usitnjen nakon brutalnog slamanja unutarnjih nemira.

Izrael je možda bio u iskušenju da započne veću borbu s Iranom kako bi uništio njihov program nuklearnog oružja. Ali bez američke vojne potpore to bi bilo nemoguće - a to je predsjednik Biden rano odbacio.

Ali rizik od mnogo većeg iransko-izraelskog rata bio je vrlo stvaran i vrlo opasan.

To je zato što još uvijek vrijede pravila bliskoistočne džungle. Najvažnije pravilo u ovako teškom susjedstvu: kad te udare, udari jače. Neuspjeh u tome izgleda slabo i opasno je.

Pa kad je Izrael ubio najvažnije iranske saveznike, jednog od njih u vlastitom glavnom gradu, Iranci su izgledali slabi i morali su odgovoriti. Kao osvetu vođi Hamasa Ismailu Haniyehu i šefu Hezbollaha Hassanu Nasrallahu, lansirali su nekoliko stotina balističkih projektila na Izrael.

Izrael je postao slab. I ono je moralo uzvratiti udarac. Iranski napadi balističkim projektilima počeli su postajati gotovo rutinski.

Ali razmišljajući o svojim mogućnostima, odabrao je opciju "Zlatokose".

Dovoljno vruće da Irancima očitaju lekciju, ali ne tako vruće da su izgledali još slabije i morali su sve ponoviti.

Uoči sinoćnjih napada, Iranci su telegramom objavili svoje želje.

Preko kanala kao što je New York Times, brojni iranski dužnosnici jasno su dali do znanja da bi izraelski napad na naftna ili atomska postrojenja bio, pa, nuklearna opcija, koja bi vjerovatno izazvala još jedan napad balističkim raketama dovoljno velik da prvi izgleda kao igra pikada.

Ali udarite na naše vojne baze, skladišta oružja itd. i možda jednostavno ne učinimo ništa zauzvrat, navodno su rekli zvaničnici.

Glazba za uši američkih saveznika Izraela koji su vršili pritisak na izraelskog vođu Benjamina Netanyahua da ne sluša jastrebove u njegovoj vladi koji zagovaraju nuklearnu opciju.

Budite pametni, budite proračunati, bio je savjet iz Washingtona.

Čini se da je Izrael slušao i za sada su znakovi iz Irana također ohrabrujući.

Jedan iranski izvor rekao je za Sky News Arabia da je Teheran spreman podvući crtu ispod ove epizode i prekinuti je.

Iranski državni mediji također ostaju na poruci. Napadi su bili bezopasni, poruka je, naša je protuzračna obrana izdržala test. Iranska državna TV emitira slike Iranaca koji idu na posao. Život ide svojim normalnim tokom, kaže reporter. Krenite, ovdje se ništa ne može vidjeti.

U stvarnosti, iranski režim je dobio lekciju o izraelskoj zračnoj nadmoći koju je malo vjerojatno da će zaboraviti. Ali scenarij je jasan. Iran nije dobio još jedan ponižavajući udarac koji je dužan osvetiti.

Mogućnost regionalnog rata koji će uvući vanjske sile i zahvatiti Bliski istok danas se čini dalekom bez obzira na vatromet nad Teheranom.