Semir-ef. Jahić

Apel vlastima: Osigurati pristup džamiji u Donjoj Jablanici

Semir-ef. Jahić, imam džamije u Donjoj Jablanici, koja je u nedavnim katastrofalnim poplavama bila potpuno pod vodom, pozvao je danas nadležne vlasti da poduzmu neophodne korake i osiguraju potrebne preduvjete za zaštitu ovog objekta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

„U više navrata smo skretali pozornost lokalnim vlastima da je potrebno očistiti naslage mulja oko džamije, kako bismo mogli pristupiti njenom čišćenju i sagledati stvarno stanje. Međutim, nismo naišli na adekvatne reakcije“, kazao je efendija Jahić.

Kazao je kako nitko iz džemata u prvim danima i tjednima nakon poplave uopće nije stavljao fokus na džamiju, nego na traženje žrtava i pomoć preživjelima, u svakom mogućem smislu.

„To je bila naša obaveza i mislim da su svi odgovorili tom zadatku u potpunosti“, kazao je efendija Jahić, prenosi MINA.

Ali, kako dodaje, vrijeme je i da se povede računa i o imovini Islamske zajednice, s obzirom da je zbog dolaska zime preostalo vrlo malo vremena da se nešto uradi u ovoj građevinskoj sezoni.

Na kraju je poručio kako od vlasti očekuje podršku, da se osigura pristup i očisti mulj oko džamije i vakufskih objekata kako bi mogli zajedno s volonterima pristupiti čišćenju unutrašnjosti džamije.