izbori u sad

Trump je sinoć ‘kupio’ brojne glasače: “Mi, kao muslimani, stojimo uz predsjednika Trumpa jer on obećava mir”

Bivši predsjednik Donald Trump u subotu je pozvao nekoliko muslimanskih čelnika na pozornicu sa sobom na predizbornom skupu u Michiganu dok se udvara arapsko-američkim i muslimanskim glasačima razočaranim ili ljutitim zbog američke politike prema Izraelu i Gazi u kritičnoj državi na bojnom polju.

"Mogli bi preokrenuti izbore na ovaj ili onaj način", rekao je Trump u predgrađu Detroita Novi, udaljenom oko pola sata od Dearborna, koji je prošle godine postao prvi grad s arapskom većinom u SAD-u, piše CNN.

Trump je u svom govoru rekao da je ranije tokom dana održao sastanak s muslimanskim čelnicima. Na pozornici su mu se pridružili oni koje je njegova kampanja opisala kao "istaknuti čelnici muslimanske zajednice u Michiganu", uključujući imama Belala Alzuhairija, koji je Trumpa opisao kao "mirovnog" kandidata.

“Mi, kao muslimani, stojimo uz predsjednika Trumpa jer on obećava mir – obećava mir, a ne rat”, rekao je Alzuhairi. "Podržavamo Donalda Trumpa jer je obećao okončati rat na Bliskom istoku i u Ukrajini."

Trump je kritizirao izraelski rat u Gazi na temelju odnosa s javnošću, rekavši da izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegova vojska moraju to "brzo završiti". Također je kritizirao predsjednika Joea Bidena i potpredsjednicu Kamalu Harris zbog neadekvatne potpore Izraelu, iako je trenutna administracija - i Harrisova kampanja - uglavnom odbila kritizirati Izrael ili razmotriti zaustavljanje isporuka oružja zemlji.

U intervjuu s konzervativnim radijskim voditeljem Hughom Hewittom na prvu godišnjicu Hamasovih napada u Izraelu 7. oktobra 2023., Trump je razmišljao o izgledima za nekretnine u opkoljenoj Gazi, u kojoj živi otprilike 2 miliona Palestinaca.

"Znate, kao programer, to bi moglo biti najljepše mjesto - vrijeme, voda, cijela stvar, klima", rekao je Trump. "Moglo bi biti tako lijepo."

Tokom svog prvog mjeseca kao predsjednika, 2017., Trump je izdao izvršnu naredbu kojom se na 90 dana zabranjuje ulazak građanima iz sedam većinski muslimanskih zemalja: Iraka, Sirije, Irana, Libije, Somalije, Sudana i Jemena. Naredba je na neodređeno vrijeme zabranila sirijskim izbjeglicama i blokirala ulazak svih izbjeglica u SAD na četiri mjeseca. (Nakon duge sudske bitke, "zabrana putovanja" je djelomično preživjela. Biden je opozvao naredbe 2021. odmah nakon prisege.)

Međutim, Trumpova kampanja i njezini saveznici nastojali su iskoristiti bijes arapskih Amerikanaca i muslimana zbog stalne potpore SAD-a izraelskoj vojnoj kampanji u Gazi i, odnedavno, Libanonu, kritizirajući Harrisa i Bidena s obje strane – govoreći antiratnim biračima da će Trump osigurati mir i tvrdnju proizraelskim glasačima da im demokrati nemaju leđa.

Trump je često postavljao pitanje zašto bi Amerikanci Židovi razmislili o glasovanju za Harrisa, opetovano govoreći da bi židovski demokrati "trebali ispitati svoje glave". Na događaju u rujnu koji je najavljen kao protivljenje antisemitizmu, čak je upozorio da će "židovski narod imati puno posla" s njegovim potencijalnim gubitkom u novembru.

Harris, koja je pozvala na prekid vatre u Gazi i rekla da podupire dvodržavno rješenje u regiji, izazvala je više žara od propalestinskih i antiratnih aktivista, koji su je molili da odstupi od Bidena i kažu da podržava uvjetovanje vojne pomoći Izraelu.

Tokom kratkog sastanka prije tri sedmice u Flintu, Michigan, skupina arapsko-američkih zagovornika i vođa pritisnula je Harris "da pokaže distancu između načina na koji bi ona vladala po ovom pitanju s politikom trenutne administracije, s kojom se ne slažemo", kao Wa'el Alzayat, izvršni direktor muslimanske američke zagovaračke skupine Emgage Action, rekao je nakon toga za CNN.

Trump je na svom skupu u subotu ustvrdio da se "Jevreji, katolici, evangelisti, mormoni, muslimani pridružuju našoj stvari u većem broju nego ikad prije i sada se događa nešto najljepše".

“Muslimanski i arapski glasači u Michiganu i širom zemlje žele kraj beskonačnim ratovima i povratak miru na Bliskom istoku. To je sve što žele", rekao je Trump.

Trump je također ponovno iskoristio Harrisovu nedavnu rundu kampanje zajedno s bivšim predstavnikom Wyominga. Liz Cheney, čiji je otac, bivši potpredsjednik Dick Cheney, bio jedan od vodećih arhitekata američke invazije na Irak i višegodišnjeg rata koji je uslijedio. Oba Cheneya su podržala Harrisa.

Nekoliko sati kasnije, Harris je, dok je vodila kampanju u Kalamazoou, Michigan, rano u svom govoru prekinuo prosvjednik, koji je uzviknuo: "Nema više rata u Gazi."

“Što se tiče Gaze, moramo prekinuti taj rat. Moramo prekinuti rat i vratiti taoce kući", rekao je Harris, dok je publika pokušavala nadglasati demonstranta.