Nove tenzije

Kina rasporedila ratne avione oko Tajvana 

Kina je rasporedila u nedjelju oko Tajvana  dvadesetak borbenih aviona i dronova u okviru “zajedničke patrole u pripremi za borbu”, saopštile su tajvanske vlasti.

Akcija Pekinga je uslijedila poslije izvještaja o američkoj prodaji oružja Tajvanu, uključujući tu i protuzračne sisteme, koju je Kina osudila, prenosi.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je blizu otoka u nedjelju primijećeno 19 letjelica, uključujući borbene avione i dronove, tokom skoro četiri sata trajanja kineske “zajedničke patrole priprema za borbe”.

Ovo je treća patrola ovog tipa koje je Ministarstvo odbrane prijavilo u oktobru.

“Tajvanska vojska pažljivo je pratila situacija putem obavještajnih, nadzornih i izviđačkih sistema i rasporedila avione, ratne brodove i raketne sisteme na zemlji kao odgovarajući odgovor,” saopštilo je ministarstvo.

‘Ugrožavanje mira’

Kina je u subotu navečer osudila to što je Washington odobrio prodaju američkih raketa Tajvanu, ukazujući da se radi o akciji koja “ozbiljno šteti američko-kineskim odnosima” i “ugrožava mir” u regiji.

Prodaja sistema raketa zemlja-zrak Tajvanu “ozbiljno krši suverenitet i sigurnosne interese Kine, teško narušava kinesko-američke odnose i ugrožava mir i stabilnost” u toj oblasti, saopštilo je u subotu navečer kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

U saopštenju je rečeno da Peking može da preduzme “sve potrebne mjere da čvrsto brani svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet i sigurnost”.

Sjedinjene Američke Države su u načelu odobrile prodaju oružja Tajvanu vrijednosti dvije milijarde dolara, saopštio je u petak Pentagon. U okviru toga bi toj maloj otočkoj državi prvi put bio isporučen napredni raketni sistem protuzračne odbrane NASAMS, testiran u Ukrajini.

Agencija Pentagona za odbrambenu i sigurnosnu saradnju saopštila je da se paket sastoji od raketnih sistema vrijednosti 1,16 milijardi dolara i radarskih sistema vrijednosti 828 miliona.