Prijetnje

Trgovinski rat Njemačke i Donalda Trumpa

Njemački ministar financija Christian Lindner upozorio je u petak da bi moglo doći do odmazde ako SAD započne trgovinski rat s Europskom unijom.

"Trgovinske kontroverze nikad ne vide pobjednike, samo gubitnike", rekao je Lindner Karen Tso iz CNBC-a na marginama godišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu.

Ključno pitanje je kako bi mogla izgledati američka trgovinska politika ako Donald Trump bude izabran za predsjednika, rekao je Lindner. "U tom slučaju, potreban nam je diplomatski napor da uvjerimo onoga tko uđe u Bijelu kuću da nije u najboljem interesu SAD-a trgovinski sukob s (Europskom) unijom. Morali bismo razmisliti o odmazdi", Lindner pripada pro-poslovnoj Slobodnoj demokratskoj stranci koja je trenutno u koaliciji sa Socijaldemokratskom strankom kancelara Olafa Scholza.

Trgovinski problem SAD-a leži u Kini, a ne u EU-u, rekao je Lindner, dodajući da EU "ne bi trebala postati negativna nuspojava" američko-kineske kontroverze.

Trump je iznio ideju da bi se, ako bude izabran, sveukupne carine od 10 posto do 20 posto mogle nametnuti na gotovo sav uvoz, bez obzira na to odakle dolazi.

Kad bi SAD uveo takvu carinu od 20 posto, bruto domaći proizvod EU-a i Njemačke padao bi u narednim godinama, izvijestio je u četvrtak Reuters pozivajući se na studiju njemačkog ekonomskog instituta IW. Trgovina je jedan od glavnih stupova njemačkog gospodarstva, što sugerira da će povećane napetosti, neizvjesnost i carine pogoditi zemlju jače od drugih.

Ranije ovog mjeseca, njemački ured za statistiku, Destatis, rekao je da važnost SAD-a kao trgovinskog partnera za Njemačku raste.

Agencija je rekla da je od 2021. SAD bio drugi najvažniji trgovinski partner Njemačke iza Kine, ali je u prvoj polovici 2024. vanjskotrgovinski promet sa SAD-om bio veći od onog s Kinom. Godine 2023. oko 9,9 posto njemačkog izvoza otišlo je u SAD, prema Destatisu.