otvorena istraga

Nema mira nakon derbija: Brutalni udari na fudbalere Barcelone. Reagirala i španska vlada

Vlada Španije, LaLiga i Real Madrid oštro su reagirali nakon što su igračima Barcelone bile upućene rasističke uvrede tokom subotnjeg El Clasica na madridskom stadionu Santiago Bernabeu.

Tokom sinoćnjeg derbija u Madridu 17-godišnji napadač Barcelone Lamine Yamal, koji je porijeklom iz Ekvatorijalne Gvineje i Maroka, bio je meta ksenofobnog i rasističkog vrijeđanja.

Barcelona je pobijedila najvećeg rivala Real s 4:0, a među strijelcima je bio i Yamal.

Lokalni mediji javljaju da je špansko Vrhovno sportsko vijeće (CSD) osudilo rasističke incidente i sastat će se u ponedjeljak kako bi razmotrili slučaj.

Državna komisija protiv nasilja, rasizma, ksenofobije i netolerancije u sportu, koja je zadužena za proučavanje slučaja, uključuje CSD, špansku policiju, Civilnu gardu, Španski fudbalski savez (RFEF), LaLigu i Državno tužilaštvo.

“LaLiga će odmah prijaviti rasističke uvrede i geste koje su primili igrači Barcelone Odjelu za zločine iz mržnje Informativne brigade nacionalne policije, kao i obavijestiti tužitelja koordinatora Jedinice za zločine iz mržnje i diskriminaciju Ureda glavnog državnog odvjetnika“, saopćila je LaLiga.

Real Madrid je rekao da je otvorio istragu da bi identificirao počinitelje kako bi se mogle poduzeti odgovarajuće mjere.

“Real Madrid oštro osuđuje svaku vrstu ponašanja koje uključuje rasizam, ksenofobiju ili nasilje u fudbalu i sportu, te duboko žali zbog uvreda koje je nekolicina navijača sinoć izrekla s jednog dijela tribina stadiona“, navodi se u saopćenju “kraljevskog kluba“.

Španska ministrica za migracije i inkluziju Elma Saiz također je osudila incident.

“Nećemo dopustiti da se agresije koje ne toleriramo u drugim prostorima normaliziraju u sportu“, rekla je Saiz.