osudili zločin

Još tri palestinska novinara ubijena u izraelskim napadima na Gazu

Još tri palestinska novinara ubijena su u nedjelju u izraelskim napadima u Pojasu Gaze, čime se ukupan broj ubijenih medijskih radnika od prošle godine popeo na 180, saopžio je vladin ured za medije.

Ured za medije Vlade u Gazi identifikovao je ubijene novinare kao Saeda Radwana s lokalne Al-Aqsa TV, Hamzu Abu Salmiyua iz novinske agencije Sanad i Haneen Baroud, koja je radila za Al-Quds fondaciju.

Iz vladinog ureda su apelovali na međunarodnu zajednicu i novinarske organizacije da intervenišu kako bi odvratili Izrael i procesuirali ga pred međunarodnim sudovima zbog zločina, te izvršili pritisak da zaustavi genocid i ubijanje palestinskih novinara.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael je nastavio razornu ofanzivu na Pojas Gaze od prošlogodišnjeg napada palestinske grupe otpora Hamasa.

Od tada je ubijeno blizu 43.000 ljudi, uglavnom žena i djece, a više od 100.000 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izraelski napad raselio je gotovo cjelokupno stanovništvo Pojasa Gaze usred tekuće blokade koja je dovela do ozbiljne nestašice hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael se suočava sa optužbom za genocid na Međunarodnom sudu pravde zbog svojih napada na Pojas Gaze.