tri vala napada

Vijeće sigurnosti UN sutra raspravlja o napadu Izraela na Iran

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastat će se u sutra kako bi raspravljalo o napadu Izraela na Iran, saopćila je danas Švicarska koja predsjedava Vijećem sigurnosti UN, javlja Reuters.

Švicarska misija UN navela je da je sastanak zatražio Iran uz podršku Alžira, Kine i Rusije.

"Akcije izraelskog režima predstavljaju ozbiljnu prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti i dodatno destabiliziraju ionako krhku regiju", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araqchi u pismu 15-članom vijeću.

Islamska Republika Iran, u skladu s načelima sadržanim u Povelji Ujedinjenih naroda i prema međunarodnom pravu, zadržava svoje inherentno pravo na legalan i legitiman odgovor na ove kriminalne napade u odgovarajućem trenutku, napisao je on.

Brojni izraelski avioni izveli su tri vala napada prije zore u subotu na tvornice projektila i druge lokacija u blizini Teherana i u zapadnom Iranu, saopćila je izraelska vojska.

Bila je to odmazda za iranski napad na Izrael 1. oktobra s oko 200 balističkih projektila.

Izrael je upozorio svog teško naoružanog glavnog neprijatelja da ne uzvraća udarac nakon posljednjeg napada.

Izraelski ambasador pri UN Danny Danon odbacio je iransku pritužbu Ujedinjenim narodima, rekavši danas da Iran "pokušava djelovati protiv nas u diplomatskoj areni smiješnom tvrdnjom da je Izrael prekršio međunarodno pravo".

"Kao što smo više puta ponavljali, imamo pravo i dužnost braniti se i upotrijebit ćemo sva sredstva koja su nam na raspolaganju da zaštitimo građane Izraela", rekao je Danon.

Generalni sekretar UN Antonio Guterres apelirao je na "sve strane da prekinu sve vojne akcije, uključujući Gazu i Liban, ulože maksimalne napore kako bi spriječili sveopći regionalni rat i vrate se na put diplomatije, rekao je njegov portparol.