nemir u regiji

Hoće li sukob Izraela i Irana prerasti u požar koji će zapaliti cijeli Bliski istok? Odluka je u rukama ove dvojice ljudi

I Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda će se vjerovatno sastati kako bi razgovaralo o izraelskom napadu na Iran u ponedjeljak, rekle su diplomate

Izraelski zračni napadi "jako su pogodili" odbranu Irana i proizvodnju projektila, izjavio je u nedjelju premijer Izraela Benjamin Netanyahu, dok je iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, rekao da njegova zemlja razmatra svoj odgovor.

S obzirom da rat bjesni u Gazi i Libanu, direktna konfrontacija između Izraela i Irana rizikuje da preraste u regionalni požar.

Zračni udari

Dan nakon zračnih napada, nije bilo znakova da će izazvati još jednu rundu eskalacije, prenosi Reuters.

Međutim, teške borbe u Libanu između izraelskih snaga i grupe Hezbollah, koju podržava Iran, koje su se naglo intenzivirale posljednjih sedmica, nastavljene su u nedjelju izraelskim zračnim napadom u kojem je ubijeno osam ljudi u stambenom bloku u Sidonu, rekli su medicinari.

"Zračne snage su napale cijeli Iran.

Snažno smo pogodili odbrambene kapacitete Irana i njegovu sposobnost da proizvodi rakete koje su usmjerene na nas", rekao je Netanyahu u govoru, nazivajući napad "preciznim i moćnim" i rekavši da je ispunio sve svoje ciljeve.

Načelnik izraelske vojske, general-pukovnik Herzi Halevi, rekao je da je udar na Iran pokazao kakav će biti odgovor Izraela na njegove neprijatelje.

"Udarili smo na strateške sisteme u Iranu, što je od velike važnosti.

Sada ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati. Spremni smo za sve scenarije u svakoj areni", poručuje obvaj general.

Islamska Republika nije signalizirala kako će odgovoriti na subotnje dugonajavljivane udare, koji su uključivali brojne borbene avione koji su bombardovali ciljeve u blizini glavnog grada Teherana i u zapadnim provincijama Ilam i Khuzestan.

Sjednica Vijeća sigurnosti

I Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda će se vjerovatno sastati kako bi razgovaralo o izraelskom napadu na Iran u ponedjeljak, rekle su diplomate.

Teško naoružani zakleti neprijatelji su se upuštali u ciklus odmazdi jedni protiv drugih mjesecima, pri čemu je subotnji udar uslijedio nakon iranske raketne paljbe 1. oktobra, za koji je Izrael rekao da je veliki dio oboren njegovom protuzračnom odbranom.

Izraelci izveli nanad na Iran

Khamenei je rekao da su procjene Izraela "poremećene".

Napad na Iran, u kojem su ubijena četiri vojnika i nanesena određena šteta, "ne treba ni umanjivati ​​ni preuveličavati", rekao je on.

Iranski predsjednik Masoud Pezeshkian rekao je da Iran ne traži rat, ali da će dati "odgovarajući odgovor".

"Oruđe" Teherana

Istovremeno, izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da Iran više nije u stanju da koristi svoje saveznike Hamas u Gazi i Hezbollah u Libanu u sukobu protiv Izraela.

Dvije grupe "više nisu efikasno oruđe" Teherana, rekao je on.

Gallant je dodao da Hamas više ne funkcionira kao vojna mreža u Gazi i da su viša komanda Hezbollaha i većina njegovih raketnih sposobnosti eliminirani.

Hamas je više puta ponovio da je još uvijek u stanju vojno funkcionirati, a Izrael je nedavno izveo velike nove operacije u devastiranoj sjevernoj Gazi protiv onoga što naziva pregrupisavanjem militanata Hamasa.

S druge strane, Hezbollah je rekao da njegova komandna struktura ostaje netaknuta i da zadržava značajne raketne sposobnosti.