FORMULA 1

Sainz pobijedio u Meksiku, utrku obilježio žestok sukob Verstappena i Norrisa

Carlos Sainz, španski vozač iz Ferrarija odradio je gotovo savršen vikend na trkalištu Braće Rodriguez te stigao do svoje četvrte pobjede u karijeri, a druge ove sezone.

Jedina mala nesavršenost Sainzova vikenda, budući da je dan ranije osvojio i "pole position", jest činjenica da je izgubio prvo mjesto na startu utrke, ali nije mu dugo trebalo da ga vrati u svoje vlasništvo. Jer, vrlo brzo nakon što se utrka nastavila bez sigurnosnog automobila, a koji je izašao zbog sudara Alexa Albona i Yukija Tsunode u prvih nekoliko stotina metara po startu, Sainz je hrabrim pretjecanjem zatekao Maxa Verstappena i preoteo natrag prvo mjesto.

"Malo me iznerviralo to što sam na startu izgubio poziciju. Verstappena je jako teško za prestići, pa sam ga htio iznenaditi tako da sam s dosta velike udaljenosti krenuo u manevar", objašnjavao je Španac poslije utrke.

"Nisam imao što izgubiti, "zaronio" sam na kočenju u prvi zavoj i srećom sve je dobro ispalo".

Koliko je, pak, Maxa teško za prestići osjetio je u sljedećim krugovima na vlastitoj koži još jednom Lando Norris. Doduše, Englez je izravan rival u borbi za naslov prvaka, pa Nizozemac prema njemu nije bio popustljiv kao što je možda bio prema Sainzu. Međutim, ovog je puta trostruki prvak u svojim potezima ponovo prešao granicu, jer je prvo izgurao Norrisa sa staze, a onda ga malo kasnije u novom okršaju nanovo i još agresivnije izgurao izvan granica staze.

Suci su ocijenili da su to bili nedopušteni potezi pa su Nizozemaca kaznili s ukupno 20 sekundi kazne, što je izgledalo kao da su htjeli nadoknaditi ono što suci nisu učinili na prošloj utrci u SAD. Tamo je za gotovo identičan potez Verstappen prošao bez ikakvih posljedica, a kako se cijele sedmice u F1 redovima razglabalo o pravičnosti takve odluke, očito je pritisak urodio plodom, pa su suci sada naplatili i kamate.

Red Bullov adut pao je tako u poretku na šesto mjesto, dok je Norris uspio u završnici utrke razdvojiti Ferrarijev dvojac na vrhu te Charlesu Leclercu uzeti drugo mjesto. Nadoknadio je time McLarenov vozač deset bodova u odnosu na Verstappena, odnosno njegovu prednost u ukupnom poretku smanjio na 47 bodova s četiri utrke prije kraja.

"Znao sam što mogu očekivati od Maxa u ovakvim situacijama, iako bih volio da nije tako. Jer po meni to nije bila čista vožnja s njegove strane, ali srećom uspio sam izbjeći sudar i veće posljedice", rekao je Norris.

Iako se činilo da će nakon SAD-a ovo biti još jedna "dvostruka pobjeda" Ferrarija, u završnici je Lando dostigao Leclerca, koji je pod tim pritiskom pogriješio i umalo ostao bez svega. Ipak, uspio je ostati na stazi i donijeti važne bodove Ferrariju u borbi za konstruktorski naslov prvaka. No, ipak je glavni junak bio Sainz.

"Trebala mi je ova pobjeda, za mene jer htio sam još jednu pobjedu s Ferrijem prije nego odem iz ekipe na kraju godine. Ako se otvori još jedna priika, pokušat ću je iskoristiti, ali sada mogu mirnije zaključiti ovaj dio karijere", rekao je Španac, kojeg će od sljedeće sezone u Ferrariju zamijeniti Lewis Hamilton.

Rezultati:

1.Sainz (Špa/Ferrari) 1;40:55.800

2.Norris (VB/McLaren) +4.705

3.Leclerc (Mon/Ferrari) +34.387

4.Hamilton (VB/Mercedes) +44.780

5.Russell (VB/Mercedes) +48.537

6.Verstappen (Niz/Red Bull) +59.633

7.Magnussen (Dan/Haas) +1:03.642…

Poredak u SP:

Verstappen 362 boda, Norris 315, Leclerc 291, Piastri 251, Sainz 240, Hamilton 189…