danas dodjela nagrada

Legendarni napadač se ne slaže da Vinicius osvoji Zlatnu loptu: ‘On je duša jedne od najboljih ekipa na svijetu’

U ponedjeljak 28. oktobra će se održati 68. ceremonija dodjele Zlatne lopte koju organizira France Football. Na njoj ćemo saznati ko su bili najbolji treneri, napadači, golmani u protekloj sezoni, ali i ono najvažnije, ko je bio najbolji igrač.

Svoje mišljenje o tome ko treba osvojiti Zlatnu loptu dao je i legendarni napadač Thierry Henry. On se ne slaže s popularnim narativom da dobitnik treba biti zvijezda Real Madrida i Brazila, Vinicius Jr. Po njemu bi nagrada trebala pripasti Špancu Rodriju, koji igra za Manchester City.

"Ljudi zaboravljaju što veznjaci rade i koja je njihova uloga. Istina, nije osvojio Ligu prvaka, ali je uzeo Evropsko prvenstvo i osvojio je ligu s klubom. Naravno da on nema toliko golova i asistencija, ali je duša jedne od najboljih ekipa na svijetu", rekao je Henry na emisiji Lige prvaka na CBS-u.

Njegov kolega iz emisije, Jamie Carragher se nije složio s Francuzom.

"Ja smatram da Vini treba osvojiti. Uzeli su Ligu prvaka, a to je najveća stvar. Napadači najčešće osvajaju te nagrade i zato su najviše plaćeni", zaključio je bivši igrač Liverpoola.