AŽURIRANJE FUNKCIJA

Google Photos uvodi nove AI alate: Saznajte koje su slike obrađene

Tehnološki giganti sve više uvode nove politike kako bi se prilagodili utjecaju alata temeljenih na umjetnoj inteligenciji (AI) u uređivanju slika i videa. Google je posljednji u nizu koji uvodi dodatne mjere transparentnosti, najavivši ažuriranja za Google Photos koja će jasno prikazivati kada su korišteni AI alati za uređivanje sadržaja.

Ovo ažuriranje nadograđuje prijašnje napore gdje su AI-modificirane slike bile označene metapodacima, no sada će se pojaviti jasnija oznaka koja će korisnicima omogućiti bolji uvid u vrstu AI prilagodbe.

U Googleovom primjeru slike koje su uređene imat će sekciju 'AI Info' unutar detalja o slici, prikazujući specifičan AI alat korišten za uređivanje, kao i prirodu promjena. Oznaka će jasno naglasiti je li slika promijenjena generativnom umjetnom inteligencijom ili je uređivana bez nje, kao u slučaju Googleove funkcije 'Best Take' koja kombinira elemente s više fotografija.

Ovaj potez odražava slične korake drugih firmi koje žele osigurati transparentnost u vremenu kada su alati za manipulaciju slikama i videom vođeni AI tehnologijom sve dostupniji. Nova funkcija označavanja u Google Photos korisnicima bi trebala postati dostupna već sljedeće sedmice, piše Engadget