hibridni sistem glasanja

Lijeva opozicija pobijedila na izborima u Litvaniji, treba formirati koaliciju

Opozicioni socijaldemokrati proglasili su pobjedu na parlamentarnim izborima u Litvaniji u nedjelju, na kojima su dominirali frustracija troškovima života i zabrinutost zbog potencijalnih prijetnji iz susjedne Rusije.

Grupacija lijevo orijentisana obećala je da će održati veliki program potrošnje na odbranu baltičke države, dok je kritizirala koalicionu vladu premijerke Ingride Simonyte zbog povećanja poreza za njeno finansiranje.

Zvanični vladini podaci pokazuju da grupa lijevog centra vodi sa 52 mjesta u skupštini od 141 člana, nakon što je prebrojano 99 posto glasova. Vladajuća Stranka domovinske unije bila je na putu da zauzme drugo mjesto sa 28 mjesta.

Baltička zemlja od 2,9 miliona ljudi ima hibridni sistem glasanja u kojem je polovina parlamenta izabrana narodnim glasanjem 13. oktobra. O ostatku je odlučeno u nedjelju u drugom krugu glasanja po okruzima između dva najbolja kandidata, što je proces koji favorizuje veće stranke.

Liderka SD-a Vilija Blinkeviciute rekla je novinarima da vjeruje da će njena stranka imati parlamentarnu većinu zajedno sa svojim mogućim koalicionim partnerima: Za Litvaniju, plus Unija poljoprivrednika i zelenih.

"Rezultati ovih izbora pokazali su da litvanski narod, bez obzira gdje živi, ​​u velikim gradovima, u malim gradovima ili selima, želi promjene", kazala je.

Ona je odbila da potvrdi da li će tražiti mesto premijera.

"O tome ćemo razgovarati unutar stranke, odvagnuti ćemo sve pluseve i minuse", poručila je.