FAKTORI RIZIKA

Povratak zaboravljene mornarske bolesti, evo koji su razlozi

Skorbut, bolest nedostatka vitamina C koja je mučila mornare i gusare prije nekoliko vijekova, čini se da se ponovno pojavljuje zahvaljujući sve većim troškovima života i popularnosti operacija mršavljenja, otkriva nova studija.

“Skorbut se još uvijek smatra bolešću prošlosti, posebno u razvijenim zemljama”, napisali su australski ljekari u utorak u časopisu BMJ Case Reports. “Međutim, javljaju se sporadični slučajevi skorbuta, osobito kod starijih osoba, pacijenata s alkoholizmom i djece s psihičkim ili razvojnim problemima.”

Ljekari iz bolnice Sir Charles Gairdner u zapadnoj Australiji izvještavaju o slučaju nezaposlenog bivšeg pušača od 50 i nešto godina koji se žalio na bolan osip na obje noge koji se naizgled pojavio niotkuda, piše New York Post.

U mokraći mu je pronađena krv, a patio je od anemije, niskog broja crvenih krvnih zrnaca.

Osoblje hitne pomoći bilo je pomalo zbunjeno jer je neidentificirani muškarac bio negativan na upalne, autoimune i krvne poremećaje. Pregledi nisu otkrili nikakve tragove unutrašnjeg krvarenja, a biopsija kože nije dala tragove.

U međuvremenu mu se osip proširio dok je bio u bolnici, što je dovelo do novih modrica, oteklina i boli u obje noge.

Konačno, nutritivna analiza pokazala je nemjerljive nivoe vitamina C i druge nedostatke u prehrani.

Ljekari su saznali da su Australčeve “životne okolnosti bile loše”.

“Imao je financijska ograničenja i stoga je zanemario svoju prehranu. Njegovi obroci uglavnom su se sastojali od prerađene hrane, bez povrća i voća”, stoji u izvještaju slučaja. “Ponekad bi preskočio obroke, što se posljednjih sedmica događalo češće. Također je prestao uzimati dodatke vitamina i minerala propisane nakon operacije želučane premosnice jer si ih nije mogao priuštiti.”

Prethodna oepracija

Prije osam godina, pacijent je bio podvrgnut gastrektomiji rukava kako bi mu se uklonio veliki dio želuca kako bi mogao izgubiti težinu.

Nakon dijagnoze skorbuta, muškarac je dnevno uzimao 1000 miligrama vitamina C, 125 mikrograma vitamina D3, 5 miligrama folne kiseline i multivitamin.

Dijetetičar je osmislio plan obroka i čovjek je počeo jesti limun svaki dan. Osip mu se smanjio i više nije bilo krvi u mokraći.

Autori studije navode da faktori rizika za skorbut uključuju lošu prehranu, operaciju želučane premosnice, dijalizu, alkoholizam, psihijatrijsku historiju i poremećaje prehrane.

“Ova se bolest lako poništava suplementacijom, s dramatičnim odgovorom koji se vidi unutar 24 sata”, napisali su ljekari. “Izostanak liječenja može dovesti do katastrofalnog krvarenja, stoga su rano prepoznavanje i brzo liječenje od vitalne važnosti.”

Nedavno istraživanje u SAD pokazalo je da se učestalost skorbuta kod djece više nego utrostručila s 8,2 na 100 hiljada slučajeva u 2016. na 26,7 na 100 hiljada slučajeva u 2020.

Pacijenti su uglavnom bili mlađi, muškarci, pretili i iz porodica s niskim prihodima. Gotovo 65 posto imalo je dijagnosticiran autizam.

Preporučeni dnevni unos vitamina C je 90 miligrama za odrasle muškarce i 75 miligrama za odrasle žene. Trudnice i dojilje, pušači, neki oboljeli od raka i oni koji uzimaju određene lijekove možda će trebati više.

Znakovi skorbuta mogu se pojaviti već mjesec dana nakon konzumiranja manje od 10 miligrama vitamina C dnevno, kažu istraživači.

Dr. Theodore Strange, voditelj medicine u Univerzitetskoj bolnici Northwell’s Staten Island, rekao je da nije vidio slučaj skorbuta još od medicinskog fakulteta.

“Kao što autori studije navode, to je još uvijek vrlo rijetko u razvijenim zemljama, posebno ovdje u SAD, budući da mnoga hrana i dodaci sadrže dovoljno vitamina C da spriječe ponovno pojavljivanje ove bolesti”, rekao je Strange. “Ako postoji bilo kakva zabrinutost, dobar multivitamin nikada ne može naškoditi.”