U bjekstvu 3 dana

Crnogorska policija i dalje traga za dvostrukim ubicom iz Bijelog Polja: Osuđivan i za silovanje 76-godišnjakinje

Crnogorska policija od petka navečer traga za Alijom Balijagićem, osumnjičenom da je počinio dvostruko ubistvo ubivši brata i sestru, Jovana i Milenku Madžgalj. Ono što je posebno intrigirajuće u ovom slučaju jeste da su mještani sela Sokolac kod Bijelog Polja u kojem se i dogodilo ubistvo prijavljivali policija da naoružana osoba hoda selom, dok je policija reagovala kasno.

Iz Policijske uprave Crne Gore je dan nakon ubistva saopćeno da su mještani prijavili nadležnoj policijskoj stanici da se Balijagić kreato selom naoružan. Međutim, policija se "opravdala" time da su tokom čitavog dana patrolirali selom, ali da nisu uočili naoružanog ubicu u tako malom mjestu. Balijagić je, prema do sada poznatim informacijama, u petak nešto nakon 21 sat u Sokocu ubio brata i sestru, a potom pobjegao.


Crnogorski mediji prenijeli su riječi mještana da su oni danima prije ubistva prijavljivali policiji da naoružana osoba hoda selom, ali da je policija reagovala tek u petak. S druge strane, policija negira da je dobila više takvih prijava te da je reagovala odmah po prvoj - odnosno u petak.


Specijalne snage Vojske Crne Gore, odred posebne namjene, osiguravaju mjesto zločina, ali prema riječima mještana, sve mjere koje su sada u toku ne ulivaju im nadu da će Balijagić biti uskoro lociran i uhapšen. Osumnjičeni Balijagić za kojim se intezivno traga i dalje je naoružan i sa sobom nosi municiju.

Prema kaznenoj evidenciji u koju su imali uvid crnogorski mediji, Balijagić je u protekle četiri decenije osuđivan više puta za izvršenje različitih krivičnih dela, a sudovi u Crnoj Gori i Srbiji izricali su mu dugoročne kazne zatvora od ukupno skoro 38 godina.

U maju 2016. godine Balijagić je osuđen na sedam godina zatvora, zbog optužbi da je 30. oktobra 2015. godine tri puta silovao tada sedamdesetšestogodišnju staricu, u njenoj kući u jednom bjelopoljskom selu.

Osuđivan je zbog krađa, razbojništva, nasilja, nedozvoljenog držanja oružja te napada na policiju. Prije 21 godine uhapšen je u akciji tadašnje Specijalne antiterorističke jedinice i to nakon višednevne potjere za i tada naoružanim razbojnikom, za kojim su tragali zbog više krađa i razbojništava u selima u pograničnom pojasu na tromeđi Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.


Balijagić je u junu 1982. godine osuđen na 30 dana zatvora, a naredne godine na godinu, pa na šest mjeseci zatvora. Već 1984. godine bjelopoljski sud izrekao mu je kaznu od dvije godine i osam mjeseci zatvora, zbog nanošenja teških tjelesnih povreda. Potom je uslovno osuđen 1986. godine i to tri mjeseca na godinu dana zatvora, a 1988. godine izrečena mu je kazna od godinu i šest mjeseci.


Tri godine kasnije suđeno mu je u dva suda - osmog augusta 1991. godine izrečena mu je kazna od dvije godine i tri mjeseca, a sedmog novembra iste godine na godinu. U Osnovnom sudu u Bijelom Polju na godinu dana zatvora osuđen je 21. februara 2003. godine, a prvog jula iste godine Okružni sud u Užicu osudio ga je na sedam godina i deset heseci zatvora. U novembru iste godine izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i to u tri predmeta u koja je bio optužen. Zbog teških krađa 21. marta 2008. godine Balijagiću je izrečena kazna od dvije godine zatvora, a 26. septembra iste godine na još tri meseca. Osuđivan je i za nedozvoljeno držanje oružja.