star 3.000 godina

Grad Baalbek, UNESCO-va svjetska baština, pod prijetnjom Izraela

Izraelska agresija na Liban prijeti 3.000 godina starom gradu Baalbeku, koji se nalazi na listi svjetske baštine Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Baalbek i njegovu okolinu, koji se nalazi u dolini Beka na istoku zemlje i koji se smatra "najveličanstvenijim hramskim gradom na svijetu", snimila je ekipa agencije Anadolu.

Baalbek je desetine puta bio meta izraelskih napada od 23. septembra, kada su počeli sveobuhvatni napadi Izraela na glavni grad i druge dijelove Libana, a zatim i na jug.

Usljed izraelskih napada, uništene su mnoge zgrade na glavnoj ulici koja se proteže od Zahlija do Baalbeka.

U napadima su uništene i neke historijske građevine oko drevnog grada.

Qubbat Duris, koji se nalazi u selu Duris, gdje uglavnom žive libanski Turkmeni, i izgrađen od rimskih materijala tokom Ajubidskog perioda, jedna je od ovih građevina.

Nakon zračnih napada na obližnje zgrade, stubovi historijske građevine izgrađene u 13. vijeku su oštećeni, a kamenje u njenoj kupoli počelo je da otpada.

"Nismo tražili od Izraela da se obaveže da neće bombardovati zamak Baalbek i druga arheološka nalazišta, jer ne vjerujemo Izraelu", rekao je libanski ministar kulture Mohamed Murtaza.

Naveo je da Izrael direktno ili indirektno gađa arheološka nalazišta i da ovi napadi mogu izazvati štetu na arheološkim objektima.

Istakao je da se u Libanu nalaze arheološka nalazišta koja su na listi svjetske baštine, posebno Tir i Baalbek.

Murtaza je naglasio da UNESCO treba da preduzme mjere kako bi zaštitio ova djela.

Drevni grad Tir na jugu Libana, koji se nalazi u jednoj od regija gdje Izrael izvodi najintenzivnije napade, uz Baalbek, također je ugrožen zbog izraelskih napada.

Iz ureda libanskog ministra kulture navedeno je da je nakon izraelskih prijetnji napadom na arheološka nalazišta kontaktiran libanski ambasador pri UNESCO-u Mustafa Adib i zatraženo je da odmah preduzme mjere za zaštitu arheoloških nalazišta.

Murtaza je pozvao sve međunarodne organizacije, posebno UNESCO, da zaštite kulturnu baštinu i civile u Libanu od izraelskih napada koji su u toku.

Baalbek, koji se nalazi u dolini Beka na istoku Libana, bio je važan centar trgovačke rute od istoka prema zapadu i smatran je najvažnijim vjerskim centrom antike nakon Rima.

Ime grada dolazi od "Baala", koji se smatra najmoćnijim bogom u vjerovanju Feničana.

Grad, koji je 1984. godine zaštićen od strane UNESCO-a, poznat je kao "najveći", "najstariji" i "najmisteriozniji" grad hram na svijetu.