Kantonalni sud Sarajevo

Šest godina od ubistva sarajevskih policajaca: Suđenje u toku, dok optuženi imaju različite iskaze o kobnoj noći

Sarajevski policajci koji su služili Policijskoj upravi Novi Grad ubijeni su na Alipašinom Polju 2018. godine. Za njihovo ubistvo te tešku krađu povezanu sa ovim ubistvom sada su optužene dvije osobe.

U subotu 26. oktobra obilježena je šesta godišnjica od ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Suđenje za ovo ubistvo i napad na državu još uvijek nije dočekalo kraj, dok je jedan od optuženih priznao krivicu za ono što mu se stavlja na teret po tačkama optužnice za ovaj slučaj.

Sarajevski policajci koji su služili Policijskoj upravi Novi Grad ubijeni su na Alipašinom Polju 2018. godine. Za njihovo ubistvo te tešku krađu povezanu sa ovim ubistvom, optuženi su Sava Marinković, Aleksandar Macan te Marko Trifković.

Optuženi se terete da su 26. oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje oko 4 sata i 20 minuta, a nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u policijske službenike Adisa Šehovića i Davora Vujinovića koji su se nalazili u policijskom automobilu.

Suđenje u ovom predmetu je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu počelo u februaru 2023. godine, nakon četiri godine intenzivne i kompleksne istrage.

Nakon godinu ipo dana suđenja, trećeoptuženi Trifković je priznato krivicu te je suđenje za njega, u odnosu na prvooptuženog i drugooptuženog, izdvojeno i on je osuđen na 15 godina zatvorske kazne.

Marinković je optužen da je ubio policajce Šehovića i Vujinovića, ispalivši iz mitraljeza najmanje 20 metaka. Šehović je preminuo na mjestu događaja dok je Vujinović preminuo u bolnici nekoliko sati kasnije. Policajci su ubijeni nakon što su optužene zatekli u krađi automobila Volkswagen Golf 6 hrvatskih registarskih oznaka.

Naime, prema optužnici, Macan je sjedio u Golfu kojeg je pokušavao upaliti s Trifkovićem dok je Marinković bio na suvozačevom mjestu automobila Seat Leon, čuvajući im stražu. Tužilaštvo tvrdi da je Marinković pucao iz mitraljeza na policijsko vozilo u kojem su bili Šehović i Vujinović te da su optuženi Seat Leonom pobjegli u pravcu Lukavice i Pala, gdje su ostavili vozilo te rastavili i zakopali mitraljez. Tvrdi se da su koristili mobilnu aplikaciju Sky za slanje šifriranih poruka.

Tokom glavnog pretresa koje je još uvijek u toku, govorilo je više desetina svjedoka među kojima inspektori SIPA-e, FUP-a, članovi tima koji je oformljen specijalno za ovaj slučaj, sudski vještaci koji su radili na utvrđivanju i identifikaciji dokaza te stanari ulice u kojoj se dogodilo ubistvo.

Nakon što je Trifković priznao krivicu, svjedočili su prvooptuženi Marinković i drugooptuženi Macan, u svoju korist.

Macan je tokom svog svjedočenja opisao noć kada su ubijeni policajci. Kazao je kako su namjeravali otuđiti automobil, ali da nisu uspjeli. Iznio je detalj da je te kobne noći ispaljeno od 15 do 20 metaka, a da su nakon pucnjave pobjegli te su se nakon nekoliko dana našli i dogovorili o "rastavljanju puške i auta".

Marinković koji je pak negirao da je sa Macanom i Trifkovićem išao u bilo kakve "poslove" poput krađe automobila.

Podsjećanja radi, Marinković je u BiH izručen iz Njemačke gdje se nalazio u pritvoru zbog krivičnih djela povezanih sa trgovinom narkoticima.

Glavni pretres u slučaju ubistva sarajevskih policajaca bit će nastavljen sutra, u utorak 29. oktobra, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.