nema šta ne liječi

Nutritivna bomba: Povrće koje sadrži sve što nam treba

Još od svoje pojave u staroj Perziji, špinat (lat. Spinacia oleracea) zasluženo glasi za jednu od najzdravijih vrsta povrća koju možete uvrstiti u svoju prehranu. Vrlo je popularan na Mediteranu, a nakon što se počeo prodavati opran i zapakiran, njegova je prodaja porasla za 300 posto, navodi se u knjizi "Najzdravije namirnice svijeta" Georgea Mateljana. Špinat pripada porodici Amaranthaceae, istoj grupi koja uključuje repu i kvinoju, a poznat je po svojoj bogatoj zelenoj boji i svestranosti u pripremi. Sadrži mnoštvo esencijalnih hranjivih tvari koje potiču optimalan rad našeg organizma. Bilo da se jede sirov u salatama, kao dodatak u kašastim sokovima ili kuhan u raznim jelima, nudi izuzetno mnogo koristi koje utječu na gotovo svaki dio tijela - od zdravlja srca do čvrstoće kostiju, čak i prevencije raka. Ovo lisnato zeleno povrće više je od pukog dodatka obroku, ono je snaga koja ima potencijal preokrenuti naše zdravlje. Evo samo nekih od mnoštva impresivnih zdravstvenih prednosti špinata i zašto bi trebao biti jedna od glavnih namirnica u prehrani.

Kardiovaskularno zdravlje

Jedna od ključnih prednosti špinata leži u njegovoj sposobnosti podržavanja zdravlja srca. Zahvaljujući visokom udjelu nitrata špinat pomaže poboljšati protok krvi opuštanjem krvnih žila, što snižava krvni pritisak - značajan faktor u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Čvrstina kostiju

Špinat je jedan od najboljih biljnih izvora vitamina K, koji ima ključnu ulogu u održavanju čvrstoće kostiju. Samo jedna porcija nadmašuje preporučeni dnevni unos vitamina K, koji pomaže u regulaciji nivoa kalcija u kostima i sprečava nakupljanje viška tog minerala u krvnim žilama. To osigurava da se kalcij koristi tamo gdje je najpotrebniji - u našim kostima, čime se smanjuje rizik od prijeloma i osteoporoze. Špinat pruža i dobru dozu magnezija i kalcija, koji također povećavaju gustoću i snagu kostiju.

Zaštita očiju

Špinat je prepun luteina i zeaksantina, dva snažna antioksidansa posebno korisna za zdravlje očiju. Ovi spojevi filtriraju štetnu svjetlost i štite oči od oštećenja uzrokovanih izlaganjem ultraljubičastim zrakama. Studije su pokazale da prehrana bogata luteinom i zeaksantinom može pomoći u smanjenju rizika od starosne makularne degeneracije i katarakte, dva uobičajena uzroka gubitka vida. Uključivanje špinata u prehranu također može poboljšati vid povećanjem gustoće makularnih pigmenata koji djeluju kao prirodni zaštitni sloj mrežnice.

Kognitivna funkcija

Zdravstvene dobrobiti špinata odražavaju se i na mozak. Bogat antioksidansima, špinat može pomoći usporiti kognitivni pad povezan sa starenjem tako što smanjuje upale u moždanim stanicama. Istraživanja sugeriraju da ljudi koji redovito jedu lisnato povrće imaju sporiju stopu kognitivnog starenja nego oni kojima to nije navika. Folat i vitamin E u špinatu također imaju ključnu ulogu u zdravlju mozga. Folat je nužan za popravak DNK i proizvodnju neurotransmitera koji su važni za kognitivne funkcije i regulaciju raspoloženja, a vitamin E, snažan antioksidans, štiti moždane stanice od oksidativnog stresa pomažući u održavanju britkog uma.

Prevencija raka

Špinat sadrži obilje fitonutrijenata - flavonoida i karotenoida, biljnih spojeva antioksidativnog djelovanja. Oni pomažu u smanjenju oksidativnog stresa u tijelu koji može oštetiti stanice i dovesti do hronične upale. Oksidativno oštećenje povezano je s povećanim rizikom od nekoliko vrsta raka, posebno probavnog trakta. Istraživanja su pokazala da klorofil, jedan od ključnih spojeva u špinatu, može pomoći u zaštiti od raka, a iako su studije na ljudima još u tijeku, antioksidativna i protuupalna svojstva špinata čine ga vrijednom hranom za prevenciju raka.