indonezija

Vulkan na planini Merapi eruptirao četiri puta

Najaktivniji vulkan u Indoneziji eruptirao je četiri puta, a služba za praćenje vulkana te zemlje jugoistočne Azije prijavila je povećanje broja vulkanskih podrhtavanja.

„Stubovi pepela su viđeni kako se dižu sa planine Merapi, koja se nalazi u provinciji Zapadna Sumatra, a četiri erupcije zabilježene su od nedjelje ujutro do popodneva“, objavila je novinska agencija Antara, pozivajući se na Centar za vulkanologiju i ublažavanje geoloških katastrofa (PVMBG).

Prva erupcija dogodila se u 7.00 ujutro (00.00 GMT) sa stubom čađi koji je dostigao otprilike 1.000 metara iznad vrha planine, šireći se prema zapadu.

Druga erupcija dogodila se u 7.36 sati, sljedeća u 9.56 sati, a posljednja u 4.01 popodne.

Nema izvještaja o žrtvama ili šteti na infrastrukturi.

Planina je visoka 2.891 metar i nalazi se na ostrvu Sumatra, a udaljena oko 30 kilometara od Yogyakarte, drevnog centra javanske kulture i sjedišta kraljevskih dinastija. Procjenjuje se da četvrtina miliona ljudi živi u krugu od deset kilometara oko vulkana.

Indonezija, arhipelag s 270 miliona stanovnika, podložna je zemljotresima i vulkanskim aktivnostima, jer se nalazi duž "vatrenog prstena" u Tihom okeanu.