press konferencija

Predstavljeni rezultati rada MUP-a BPK Goražde: Stanje sigurnosti u prvih devet mjeseci zadovoljavajuće

Stanje sigurnosti u prvih devet mjeseci na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde bilo je zadovoljavajuće, ocjenjuju u Upravi policije kantonalnog MUP-a.

Na pres-konfereciji predstavljeni su rezultati rada i pojačanih aktivnosti u periodu januar-septembar 2024. godine, a u tom periodu registrovano je ukupno 60 krivičnih djela.

"Od toga 58 krivičnih djela je iz oblasti KZ FBiH i dva iz oblasti KZ BiH. Rasvijetljenost krivičnih djela iz ovog perioda je 98,50 posto. Tokom ovog izvještajnog perioda za počinjena krivična djela u ovom i ranijem periodu upućeno je 63 izvještaja nadležnom tužilaštvu. Evidentno je smanjenje broja registrovanih krivičnih djela za 28, povećanje broja prekršaja za 58 zbog pojačanih aktivnosti na suzbijanju prosjačenja, dok je broj saobraćajnih nesreća povećan za dva bez smrtnih ishoda", pojasnio je stručni saradnik za odnose s medijima Jasenko Hadžić.

U BPK su u tom periodu registrovana tri slučaja nasilja u porodici, jedno manje u odnosu na isti period prošle godine, a s tim u vezi je Općinskom sudu u Goraždu podneseno 25 zahtjeva za isto toliko osoba za izricanje zaštitinih mjera, četiri izvještaja protiv četiri osobe nadležnom tužilaštvu i upućena 181 službena zabilješka JU Centar za socijalni rad.

"U oblasti narkotika evidentirana su 32 krivična djela od kojih se 25 odnosi na posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, te sedam djela koja se odnose na nedozvoljenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga i sva su razriješena. U tom periodu pronađeno je 649,83 grama bijele materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu 'Amfetamin', 50,67 grama suhe zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu 'Marihuanu', 6,38 grama bijele materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu 'Kokain', 73 komada raznih vrsta tableta 'Extazy', 'Heptanon', Buprenofin i tri digitalne vage", precizirao je on.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Elvedin Hubanić izrazio je zadovoljstvo radom sektora.

"Ova statistika govori o radu sektora krim policije i svima u tom sektoru zahvaljujem, kao i ostalima sa kojima sarađujemo u višim strukturama, kao i Tužilaštvu BPK. U narendom periodu nastavljamo aktivnosti kako bi stanje sigurnosti i dalje bilo zadovoljavajuće", kazao je Hubanić.

U prvih devet mjeseci kontrolisano je 22.637 motornih vozila za 3.590 više nego u istom periodu prošle godine. Izdato je ukupno 8.999 prekršajnih naloga, 300 vozača je isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola i slično, te je isključeno i 37 vozila.

"Sve navedeno rezultat je plana pojačanih mjera i aktivnosti svih organzacionih jedinica koje je naložio policijski komesar", naglašeno je na pres-konferenciji Uprave policije MUP-a BPK Goražde.