veliki preokret

Vinicius Jr ipak neće osvojiti Zlatnu loptu, Real bojkotuje dodjelu: Ovakvo iznenađenje se ne pamti još od Modrića

Ako je vjerovati izvještajima u Španiji, favorit za osvajanje muške Zlatne lopte – Vinicius Junior – neće slavni trofej, a umjesto njega nagradu će dobiti Rodri iz Manchester Cityja.

Zvijezde se okupljaju u Parizu uoči večerašnje ceremonije na kojoj će biti dodijeljena i ženska nagrada te druge nagrade.

Veznjak Manchester Cityja i Španije Rodri je navodno na putu da večeras pobijedi Viniciusa Juniora za Ballon d'Or, nakon što je napadač Real Madrida započeo dan kao favorit za osvajanje prestižnog trofeja.

Nakon što je osvojio Premier ligu sa svojim klubom i Europsko prvenstvo sa svojom državom, Rodri bi postao prvi vezni igrač svoje vrste koji je osvojio nagradu nakon Luke Modrića 2018. godine.
Dok su neki bili spremni okruniti Viniciusa kao pobjednika, u Španiji su se satima prije početka ceremonije u Parizu počeli pojavljivati ​​izvještaji da će nagradu umjesto toga dobiti Rodri.

Prema AS-u, Viniciusov tabor je toliko siguran da on neće osvojiti nagradu da su planovi za prisustvovanje 68. izdanju Ballon d'Or otkazani, a daljnji izvještaji sugerišu da će je osoblje Real Madrida potpuno preskočiti, što znači da Englez Jude Bellingham – još jedan među nominiranima – neće putovao u Theatre du Chatelet.

Ballon d’Or vodi France Football, a o pobjednicima odlučuje žiri od 100 novinara – po jedan iz svake zemlje zastupljene u FIFA-inoj top 100 za muškarce i top 50 za žene.

Od komisije se traži da ocjenjuje igrače na temelju tri kriterija: pojedinačne izvedbe i njihov karakter, timska postignuća, kao i klasa i fair play. Iako je glasovanje tajno, sve se glasnije šuška da će Rodri biti pobjednik.