problemi

Loše vijesti za Rimca: Mora neke od svojih Nevera povući iz saobraćaja

Američka Nacionalna uprava za sigurnost saobraćaja na putevima ovih je dana opozvala je devet automobila Rimac Nevera proizvedenih prošle i ove godine.

Kao razlog opoziva navode opasnost od požara zbog nepravilno pričvršćenog niskonaponskog kabela C19.

"Ako taj kabel nije pravilno pričvršćen, može doći do njegova pregrijavanja, kratkog spoja, a posljedično i požara".

Vlasnicima se savjetuje da ne voze automobile dok ne obave tehnički pregled. Prodajna mjesta Rimca u Sjedinjenim Američkim Državama će besplatno pregledati vozila i otkloniti kvar. Vlasnici automobila bi o svemu trebali biti obaviješteni tek 18. novembra.

Iako opozivi nisu neobični u automobilskoj industriji, obično se za neki potencijalno opasni kvar dozna na dva načina. Prvi način je da je greška uočena u proizvodnji, a druga da se incident zaista dogodio. U ovom slučaju nije poznato kako je opasnost otkrivena, ali Rimac već ima istoriju da se zapali vozilo.

Prije dvije godine se u garaži luksuzne vile u Voloskom zapalio električni bicikl Greyp kojeg proizvodi istoimena firma Mate Rimca. Istraga je tad utvrdila da je došlo do kvara u akumulatoru koji je eksplodirao. Požar je zahvatio garažu u kojoj su izgorjela tri skupocjena vozila.

Uz to, zabilježeno je i nekoliko manjih požara u Rimčevim fabrikama, pa i u Kampusu kod Kerestinca. Ondje su se u aprilu ove godine zapalile baterije. Požar je brzo ugašen zahvaljujući tome što fabrika ima vlastitu vatrogasnu službu.