policija potvrdila

Otkrivene osobe koje su slale lažne dojave o bombama u škole u TK: Među njima i maloljetnik iz Sarajeva

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona su intenzivnim operativnim radom na rasvjetljavanju i identifikaciji počinilaca koji su upućivali lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama tokom oktobra na području Tuzle i Kalesije, rasvijetlili i zadokumentovali ukupno 20 krivičnih djela, te identifikovali počinioce.

Naime, u saradnji sa Federalnom upravom policije i MUP-om Kantona Sarajevo identificiran je maloljetnik iz Sarajeva koji se sumnjiči da je putem e-maila upućivao lažne dojave o navodno postavljenim eksplozivnim napravama/bombama u srednjim školama u Tuzli.

Protiv ovog maloljetnika danas je podnesen je Izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona zbog postojanja osnova sumnje da je počinio šest krivičnih djela Izazivanje opće opasnosti, objavio je MUP TK.

Vezano za događaj od 22.10.2024. godine - lažna dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi u Policijsku stanicu i školu u Kalesiji - u saradnji sa Obavještajno sigurnosnom agencijom (OSA), identificiran je kao počinilac A.A. (22), koji je uhapšen.

On je uz izvještaj predat Kantonalnom tužilaštvu TK na dalje postupanje zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti.

Nadalje, identificirane su još četiri maloljetne osobe koje su putem telefona lažno dojavljivale navodno postavljene eksplozivne naprave u srednjim školama u Tuzli.

Oni se sumnjiče za počinjenje krivičnog djela Zloupotreba znaka za pomoć i opasnost (radi se o ukupno 13 rasvijetljenih krivičnih djela), te će protiv njuih nakon kompletiranja predmeta Kantonalnom tužilaštvu TK biti podneseni odgovarajući izvještaj sa pripadajućim dokazima.