ima i uhapšenih

Smrt zvijezde “Prijatelja” Matthewa Perryja godinu kasnije: Što treba znati o istrazi

Smrt Matthewa Perryja ostaje otvorena federalna istraga godinu nakon što je voljena zvijezda sitcoma umrla kod kuće od predoziranja ketaminom.

Zavisnik koji se oporavljao, Perry (54) borio se sa problemima zloupotrebe supstanci tokom svog života.

Priznao je da je potrošio više od devet miliona dolara "pokušavajući da se otrijezni" u svojim memoarima iz 2022. "Prijatelji, ljubavnici i velika strašna stvar".

Utopio se u kadi

Perry je umro 28. oktobra 2023., nakon što se utopio u hidromasažnoj kadi u svojoj kući u Pacific Palisadesu, potvrdile su vlasti za Fox News Digital.

Mjesecima kasnije, kada je toksikološki izvještaj finaliziran kao dio njegove autopsije, u sadržaju želuca otkrivene su "količine ketamina u tragovima", navodi se u izvještaju:

"Tačan način unosa u slučaju gospodina Perryja nije poznat."

U augustu su vlasti uhapsile i optužile nekoliko osumnjičenih, uključujući dva doktora, u vezi sa Perrijevom smrću.

Perry, koji je rođen u Massachusettsu i odrastao u Kanadi, imao je 24 godine kada je počeo glumiti Chandlera Binga u sitcomu "Friends".

"Prijatelji", jedna od najgledanijih emisija na televiziji, debitirala je na NBC-u 1994. godine.

U njoj su glumili Perry, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc i David Schwimmer.

Hit serija emitirala se od 1994. do 2004. godine. Svaki član glumačke ekipe bio plaćen milion dolara po epizodi u posljednjih nekoliko godina emitiranja.

Ogromne zarade

Također, Perry i njegove kolege zarađivali su po 20 miliona dolara godišnje od sindikalnog prihoda od Warner Brothersa za svoje uloge od 2018. godine, brojka koja je navodno bila čak i veća nakon što je Netflix preuzeo reprize serije, prema Marketplaceu.

Šestero glumaca sklopilo je ugovor prema kojem im je svakome isplaćeno sdva posto sindikalnog prihoda od "Prijatelja", dok je Warner Bros. izvlačio milijardu dolara godišnje od emitiranja serije.

Inače, u jutro Perryjeve smrti, njegov pomoćnik, Kenneth Iwamasa navodno je dao dozu ketamina glumcu oko 8.30 sati, prema Iwamasinom sporazumu o priznanju krivice.

Do 12.45 Perry je naredio Iwamasi da mu da još jednu injekciju dok je Perry gledao film.

Otprilike 40 minuta kasnije, Perry je zatražio još jednu injekciju, navodno rekavši Iwamasi:

"Upucaj me jednom velikom", prema sporazumu o priznanju krivnje.

Kobne injekcije

Iwamasa je dao treću injekciju Perryju dok je 54-godišnjak bio blizu ili u vrućoj kadi.

Iwamasa je tada otišao od kuće kako bi obavio poslove za Perryja. Kad se vratio, pomoćnik je pronašao Perryja "licem prema dolje" u jacuzziju, mrtvog.

Perryjevu smrt uzrokovali su "akutni učinci ketamina", prema njegovoj obdukciji završenoj 29. oktobra. Utapanje, bolest koronarnih arterija i učinci lijeka navedeni su kao faktori koji su pridonijeli smrti.

Perryjev pomoćnik i navodni dileri droge pokušali su zataškati predoziranje ketaminom zvijezde "Prijatelja" u danima nakon njegove smrti.

Perryjev pomoćnik, Iwamasa, zajedno s posrednikom Erikom Flemingom i "Kraljicom ketamina" Jasveen Sanghom, radili su na uklanjanju dokaza koji pokazuju da je glumcu više puta ubrizgan ketamin koji je dostavio trio 28. oktobra, prema sporazumu o priznanju krivice koji je dobio Fox Vijesti Digital.

Sangha je naložio Flemingu da izbriše sve tekstualne poruke koje su njih dvoje dijelili i ažurirao Signal – šifriranu aplikaciju za razmjenu poruka – na postavke za automatsko brisanje poruka, stoji u sudskim dokumentima.

Ketamin koji je navodno dala Sangha, a Fleming dostavio Iwamasi ubio je Perryja 28. oktobra.

Sangha, "Kraljica ketamina", unajmila je kuću u sjevernom Hollywoodu u svrhu proizvodnje, skladištenja i distribucije kontroliranih supstanci, navodi se u optužnici.

Lažni recepti

Neke od ketaminskih pastila koje je Iwamasa dobio bile su na lažnom receptu koji je napisao dr. Mark Chavez.

Iwamasa i Fleming prihvatili su nagodbu o priznanju krivice, dok se Sangha izjasnila da nije kriva te se suočava sa zajedničkom suđenjem s doktorom Salvadorom Plasencijom.

Plasencia je navodno naučio Perryjeva asistenta kako da glumcu ubrizga drogu.

Fleming se 8. augusta izjasnio krivim po jednoj tački za urotu za distribuciju ketamina i jednoj tački za distribuciju ketamina koja je rezultirala smrću. Fleming je u sudskim dokumentima priznao da je distribuirao ketamin koji je ubio Perryja.

Ranije ovog mjeseca, doktor iz San Diega Mark Chavez priznao je krivicu za urotu za distribuciju ketamina u vezi s Perryjevom smrću. Chavez se suočava s maksimalnom kaznom od 10 godina.

Ostaje na slobodi do izricanja presude nakon što je predao ljekarsku dozvolu i pasoš.

Chavez je prethodno vodio kliniku za ketamine i navodno je dostavio lažni recept na ime bivšeg pacijenta kako bi osigurao lijek.