PRIRODNI OZEMPIC

Stručnjaci otkrili: Ovaj nutrijent apsolutno je ključan želite li izgubiti prekomjerne kile

Ako ih ne unosite dovoljno, mogli biste patiti od nadutosti i raznih drugih želučanih problema.

No taj mali nutrijent, koji je dio svakog zdravog doručka, ima još korisnih karakteristika i mogao bi biti ključ u održanju vitkosti, piše Daily Mail.

Vlakna su dio biljke koje naše tanko crijevo ne može probaviti, pa ona dospijevaju u debelo crijevo gdje pomažu potaknuti mnoge korisne biološke procese.

To uključuje kako gubitak prekomjerne težine, tako pomoć u stvaranju uvjeta da do gomilanja kila nikada ni ne dođe.

Vlakna dolaze u dva glavna tipa: topiva i netopiva, a oba pomažu u skidanju prekomjerne težine.

Netopiva vlakna su neprobavljivi dijelovi biljke koje naše tijelo ne može apsorbirati, poput kože biljaka, a ima ih i u integralnim namirnicama.

Unos vlakana prirodno usporava probavu i čini izvlačenje glukoze, a time i energije, postupnijim procesom što pomaže u suzbijanju osjećaja gladi.

Nutricionistica Laura Southern kaže: ‘Razina šećera u krvi neće vam od vlaknaste hrane brzo narasti. To smanjuje osjećaj gladi zbog čega je lakše odoljeti slatkoj hrani. Također snižava razinu šećera pa se neće stvoriti inzulinska rezistencija i dijabetes.‘

Vlaknima do željene težine

Nedavne su studije također pokazale da su ljudi koji su kroz prehranu unosili više vlakana, lakše došli do željene tjelesne težine od onih koji na unos vlakana nisu pazili.

Jedna je takva studija pratila 43 sudionika kroz period od tri mjeseca. Ustanovljeno je da je njih 27 koji su unosili više vlakana izgubilo više kila od preostalih 16 koji nisu unosili vlakna, uprkos tome što su obje grupe unosile približno isti broj kalorija.

Druga studija koju je vodio profesor Tim Spector, pokretač aplikacije ZOE diet app i stručnjak za nutricionizam s King‘s Collegea u Londonu, otkrila je da su oni koji su unosili mnogo vlakana, proizvodili manje žučne kiseline zvane isoUCD, koja se povezuje s povećanim apetitom.

Profesor Spector kaže kako se vjeruje da je to rezultat toga što vlakna pomažu u očuvanju zdravlja mikrobioma, odnosno skupa dobrih bakterija koje žive u našem probavnom sistemu.

‘Probavni mikrobiom i njegovi hemijski proizvodi poput žučne kiseline mogu utjecati na smanjenje debljine bez potrebe za operacijama‘, kaže.

Druga vrsta vlakana, topiva vlakna, koja su prisutna u namirnicama poput zobi, također pomaže u reduciranju prekomjerne težine.

Za razliku od netopivih vlakana, ova vrsta vlakana može se probaviti i stvara supstancu nalik gelu koja veže vodu.

To pomaže u omekšavanju stolice i potiče razvoj dobrih bakterija i izlučivanje leptina, hormona od kojeg se osjećamo siti, kao i glukagonu sličan peptid 1 (GLP-1) koji suzbija apetit.

Potonji djeluje na sličan način kao semaglutid, aktivni sastojak u lijekovima za dijabetes Ozempic i lijekovima za mršavljenje Wegovy.

Zob, riža i gljive, bogat su izvor vrste topivih vlakana koja se nazivaju beta-glukan.

Studija o glodavcima objavljena u julu ove godine otkrila je da su oni koji su hrani dobivali i beta-glukan, bili mršaviji i imali su zdraviju razinu šećera u krvi.

Prirodni Ozempic

Dok su voće i povrće, kao i integralni ugljikohidrati poput smeđe riže, dobri izvori vlakana, postoje dodaci koji također mogu povećati unos vlakana.

Oni često sadrže psilijum koji se pravi od ljuski sjemenki istoimene biljke. To osigurava izvor topivih i netopivih vlakana.

Korištenje psilijuma kao ‘prirodnog Ozempica‘ postalo je viralno na društvenim mrežama ranije ove godine nakon što ga je američka doktorica dr. Enaka Yembe opisala kao ‘verziju za siromašne‘ popularnih injekcija.

Neke su studije pokazale da psilijum može pomoći ljudima pri mršavljenju, iako su neki stručnjaci za prehranu upozorili da to nije čudotvoran lijek i da neće djelovati sam po sebi, a ljudi će i dalje morati držati dijetu dok ga uzimaju.

Uprkos prednostima vlakana, koje također uključuju smanjenje rizika od bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca, rak i Alzheimerova bolest, većina nas ih ne unosi dovoljno.

Najnoviji podaci British Dietetic Association upućuju na to da prosječni Britanac konzumira samo 18 grama dnevno, daleko manje od preporučenih 30 grama.

Međutim, važno je reći kako s vlaknima možete i pretjerati. Stručnjaci upozoravaju da bi previše vlakana unesenih prebrzo, također moglo uzrokovati osjećaj nadutosti.

laura Southern kaže: ‘Kad ljudi kažu da ih boli trbuh od vlakana, to je često zato što prebrzo pojedu previše. Vašem crijevu treba vremena da se prilagodi.‘