Čokolada za kuhanje skuplja je u prosjeku za čak 133,3 posto. Prosječna cijena 100 grama početkom godine u maloprodaji je bila 1,50 KM, a sada se kreće u prosjeku oko 3,50 KM.
Razlog za ovo poskupljenje, kako tvrde trgovci, su nabavne cijene koje su znatno povećane usljed enormnog rasta cijene kakaa na svjetskoj berzi.
Po podacima Ministarstva trgovine i turizma RS, cijena tone kakaa, sirovine koja se koristi u gotovo svim konditorskim proizvodima, za godinu dana je skočila za 73 odsto, a najveći skok zabilježen je u aprilu i to za 200 odsto.
To se, naravno, odrazilo i na cijene u maloprodaji. Pakovanje od 100 grama kakaa u prahu koštalo je oko 1,30 KM, a sada se kreće od 1,60 do 2 KM. Mliječna čokolada je u januaru koštala u prosjeku oko 1,90 KM, a sada taj prosjek iznosi oko 2,50 KM.
Jovan Vasilić iz Udruženja za zaštitu potrošača “Zvono” iz Bijeljine za Fenu kaže da potrošači zovu Udruženje i raspituju se šta se dešava sa cijenama čokolada i ostalih konditorskih proizvoda.
"Po našim informacijama, veća poskupljenja sirovina na svjetskoj berzi se tek očekuju zbog nestašice kakaa. Mi očekujemo da će proizvođači čokolada odreagovati tako što će dići cijene proizvoda i smanjiti gramažu. Upravo su oni započeli praksu smanjenja gramaže koju prate i ostali proizvođači", objašnjava Vasilić.
On podsjeća da čokolade za kuhanje i kakao, potrošači najviše koriste za vrijeme praznika koji upravo predstoje.
"Tako da nas opet, nažalost, očekuje udar na džep", zaključuje Vasilić.
Ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić nedavno je komentarisao kako se ne može uticati na cijene koje se formiraju na svjetskoj berzi.