U ovoj focacci će moći uživati cijela četveročlana porodica, za pripremu će vam trebati oko 50 minuta, a bit će ukusna kao one koje jedete u restoranu.
Sastojci
500 g glatkog brašna,
350 g mlake vode,
15 g svježega kvasca,
kašičica šećera,
10 g soli,
kašičica usitnjenih sjemenki komorača,
25 ml maslinova ulja + za premazivanje,
krupna so,
humus namaz
Priprema
Kvasac rastopite u vodi sa šećerom. Dodajte ostale sastojke i zamijesite tijesto. Mijesite deset minuta ručno ili pet minuta u samostojećemu mikseru. Lim obložite papirom za pečenje i premažite površinu papira maslinovim uljem. Istresite tijesto, poprskajte maslinovim uljem te rasporedite ravnomjerno prstima.
Prekrijte prozirnom folijom i pustite na toplom da se udvostruči. Dignuto tijesto ravnomjerno izbodite prstima, poprskajte maslinovim uljem i vodom te pospite krupnom soli. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 250 stepeni dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Vruću poprskajte vodom i preokrenite na žicu za hlađenje, odstranite papir za pečenje. Ostavite da se potpuno ohladi i focacciu servirajte uz humus po želji.