imamo recept

Omiljena italijanska pogača: Napravite focacciu kao iz restorana

Foto: Freepik

U ovoj focacci će moći uživati cijela četveročlana porodica, za pripremu će vam trebati oko 50 minuta, a bit će ukusna kao one koje jedete u restoranu.

Sastojci

500 g glatkog brašna,

350 g mlake vode,

15 g svježega kvasca,

kašičica šećera,

10 g soli,

kašičica usitnjenih sjemenki komorača,

25 ml maslinova ulja + za premazivanje,

krupna so,

humus namaz

Priprema

Kvasac rastopite u vodi sa šećerom. Dodajte ostale sastojke i zamijesite tijesto. Mijesite deset minuta ručno ili pet minuta u samostojećemu mikseru. Lim obložite papirom za pečenje i premažite površinu papira maslinovim uljem. Istresite tijesto, poprskajte maslinovim uljem te rasporedite ravnomjerno prstima.

Prekrijte prozirnom folijom i pustite na toplom da se udvostruči. Dignuto tijesto ravnomjerno izbodite prstima, poprskajte maslinovim uljem i vodom te pospite krupnom soli. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 250 stepeni dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Vruću poprskajte vodom i preokrenite na žicu za hlađenje, odstranite papir za pečenje. Ostavite da se potpuno ohladi i focacciu servirajte uz humus po želji.