klonite se

Određena pića povećavaju rizik od srčanog udara. Evo koja

Kardiovaskularne bolesti su među najčešćim uzrocima smrti širom svijeta. Da biste smanjili rizik od moždanog udara, srčanog udara itd., trebali biste se kloniti sljedećih pića.

Nivo holesterola igra ključnu ulogu u zdravlju srca. Dugo vremena su životinjske masti smatrane glavnim uzrokom povišenog nivoa holesterola. Međutim, trenutne studije pokazuju da neka popularna pića mogu imati i značajan negativan uticaj na nivo holesterola – i samim tim značajno povećati rizik od srčanog i moždanog udara.

Zaslađene limunade

Gazirana pića i zaslađena bezalkoholna pića sastavni su dio mnogih obroka, posebno u kombinaciji sa brzom hranom. Ali studija objavljena u Journal of the American Heart Association pokazuje zastrašujuće efekte: konzumiranje barem jedne limenke sode svaki dan dovodi do povećanog rizika od abnormalnih nivoa lipida u krvi nakon četiri godine.
Visok sadržaj šećera dovodi do oslobađanja inzulina, što dugoročno dovodi do neravnoteže u metabolizmu i povećava vjerovatnost razvoja dijabetesa tipa 2. Osim toga, zašećerene limunade dovode do vrtoglavog porasta nivoa šećera u krvi i izazivaju štetne upalne procese u krvnim žilama, što može dovesti do stvaranja plakova. Ovi plakovi sužavaju arterije, tjerajući srce da radi jače, što povećava krvni pritisak i povećava rizik od srčanog udara.

Voćni sokovi

Mnogi ljudi se okreću voćnim sokovima jer misle da čine nešto dobro za svoje tijelo. Ali i tu vreba skrivena opasnost: voćni sokovi prirodno sadrže znatnu količinu fruktoze. Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija voćnog soka može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti u sličnoj mjeri kao i redovna konzumacija gaziranih pića. Razlog tome je fruktoza, koja ne samo da potiče skladištenje masti u tijelu, već i povećava proizvodnju triglicerida – vrste masti koja je posebno štetna za zdravlje srca.

Lagana pića

Lagana pića su popularna jer ne sadrže šećer ili kalorije. Međutim, ova pića se često miješaju s umjetnim zaslađivačima kao što su aspartam ili saharin, za koje se također pokazalo da imaju negativne efekte na kardiovaskularni sistem. Studije sugeriraju da konzumacija takvih zaslađivača povećava želju za šećerom i navodi tijelo da troši više kalorija.