Politika

Protest državnih policijskih službenika u Sarajevu: Prepušteni smo sami sebi, država nema obzira

Protest zaposlenih u institucijama BiH održan je danas u Sarajevu zbog neusvajanja zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu, kojim je bilo predviđeno vraćanje osnovice za obračun plata zaposlenim u ovim institucijama, u skladu sa ranijim sindikalnim zahtjevom.

Jedan od razloga za protest je i nedostatak socijalnog dijaloga između Vijeća ministara BiH i sindikata.

Protestu su prisustvovali i policijski službenici iskazujući na taj način nezadovoljstvo zbog toga što je Predsjedništvo BiH vratilo nacrt budžeta Vijeću ministara na doradu, a u kojem je bilo predviđeno vraćanje osnovice za obračun plata za policijske službenike na državnom nivou. Naime, policajci su nezadovoljni trenutnom osnovicom i traže da se vrati osnovica iz 2012. godine jer su, kako kažu, državni policijski službenici najmanje plaćeni u BiH.

Predstavnik policijskih sindikata BiH Dragan Krvavac je rekao da je ključni problem što na državnom nivou pripadnike policijskih agencija niko ne doživljava kako bi trebao.

"Nekako smo prepušteni sami sebi. Država nikad nije imala sluha za policijske organe na nivou BiH. Godinama su samo smanjivali. Mislim da neki uopće ne žele da mi postojimo", dodao je Krvavac.

Predsjednik sindikata Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Haris Salan je rekao da imaju krovni savez i upravni odbor koji će odlučiti o daljnjim koracima.

"Država nema obzira prema nama, mi smo od 2012. godine na rubu egzistencije s najmanjim primanjima od svih policijskih agencija, tako da je ovo bilo neminovno da izađemo i upozorimo da nas shvate ozbiljno jer smo došli do kraja. Naše kolege iz Granične policije u situaciji migrantske krize podnose najveći teret, u vrijeme pandemije radimo neprestano, naše kolege umiru od covida", naveo je Salan.