Krompir je jedna od najbitnijih namirnica u mnogim kućanstvima, ali može brzo proklijati ako se ne čuva u pravim uvjetima.
Problemi krivog skladištenja
Samo dvije sedmice, ili u nekim slučajevima samo nekoliko dana nakon kupovine, krompir počinje nicati, venuti, skupljati se i gubiti čvrstoću – ako se skladišti na pogrešan način, navodi Express.
Izlaganje prekomjernoj svjetlosti, osobito direktnoj sunčevoj svjetlosti, može potaknuti nicanje krompira i uzrokovati da se naboraju i pozelene.
Pod uvjetom da ostane čvrst na dodir, da nije pretjerano naboran i da su klice male, krompir je siguran za jelo čak i nakon što proklija.
Međutim, postoji zabrinutost oko toksina u klicama krompira. Kako se krompir kvari, može prekomjerno proizvoditi solanin, hemikaliju koja uzrokuje da pozeleni i ima gorak okus.
Kako bi se to spriječilo, Lucia Washbrook, direktorica prodaje i marketinga u Branstonu, najvećem dobavljaču krompira u Velikoj Britaniji, podijelila je svoje stručno znanje o pravilnom skladištenju krompira.
Lucia je tvrdila: “Krompir pohranjen u frižideru može trajati više od tri puta duže u usporedbi s pohranom na sobnoj temperaturi.”
Ovo je potkrijepljeno istraživanjem britanskog Akcijskog programa za otpad i resurse koje sugerira da bi skladištenje krompira na ovaj način potencijalno moglo uštedjeti “100.000 tona otpada od hrane godišnje.”
“Trebalo bi poticati čuvanje krompira u frižideru kako bi se produžio životni vijek”, dodala je Washbrook.
Dok je prijašnji savjet bio da krompir čuvate na hladnom, suhom i tamnom mjestu, poput ormara, sada se predlaže da ga čuvate u frižideru na temperaturi nižoj od pet stepeni Celzijevih.