Sirnica ili pita sa sirom je jelo koje svi volimo. Ovaj recept savršen je za sve one koji nisu baš sigurni u svoje kulinarske vještine ili nemaju puno vremena za složene pripreme. Brza, jednostavna i ekonomična, ova gibanica neće te razočarati! Savršen okus sirnice dolazi iz jednostavnih sastojaka, a uz malo truda postat će omiljeni recept koji ćeš često pripremati.
Sastojci
- 500 g vučenog tijesta u listovima/gotove kore
- 500 g svježeg sira
- 3 dl slatkog vrhnja
- 180 g kiselog vrhnja (1 mali lončić)
- 4 jaja
- So po ukusu
- Ulje (po potrebi)
Za preljev
- 1 jaje
- 1 dl slatkog vrhnja
- 2 kašičice ulja
Priprema
Prebrojte sve gotove kore i odvoji četiri lista (dva za dno i dva za vrh). Podmažite lim za pečenje uljem. Na dno lima stavite dva lista tijesta, raspoređena križno, tako da pokriju cijelo dno.
U velikoj zdjeli pomiješajte sir, kiselo i slatko vrhnje, jaja i so. Masa treba biti prilično tekuća da tijesto dobro upije tekućinu i sirnica bude sočna.
Uzmite jedan list tijesta, umočite ga u smjesu od sira i pažljivo ga okrenite da se nadjev dobro prilijepi. Zgužvajte ga i stavite u pleh. Pokušajte ga oblikovati da izgleda poput cvijeta.
Ponovite postupak sa svim preostalim listovima tijesta i nadjevom. Ako ostane viška nadjeva, prelijte ga preko zgužvanih komadića tijesta. Na vrh stavite preostala dva lista tijesta.
Pomiješajte jaje, slatko vrhnje i ulje te premaži sirnicu po vrhu.
Stavite pleh u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite 45 minuta. Po potrebi, produžite vrijeme pečenja dok gibanica ne postane zlatno smeđa na vrhu, piše Okusno.je.