Jaja, prehrambena namirnica u kojoj se uživa širom svijeta, često se pogrešno shvataju kad je u pitanju njihov utjecaj na zdravlje. Nova otkrića sugeriraju da bi njihova konzumacija mogla koristiti kognitivnim funkcijama, što izaziva dugogodišnja uvjerenja o tome da povisuju holesterol.
Naučnici sa Univerziteta California u San Diegu (UCSD) analizirali su podatke o zdravlju 890 odraslih osoba te su otkrili da je konzumacija dva do četiri jaja tjedno povezana s nižim nivoom holesterola u krvi. Njihova studija, dio projekta zdravog starenja započetog 1988. godine, pratila je kognitivni učinak tokom četiri godine. Među 531 ženom, one koje su jele više jaja imale su manji pad pamćenja, i kratkoročni i dugoročni.
Zanimljivo, ista korist nije uočena kod muškaraca. Međutim, odvojena analiza iz druge kohorte pokazala je da su muškarci koji su konzumirali više jaja imali bolje rezultate na kognitivnim testovima, dok žene nisu pokazale nikakvu korelaciju. Ta odstupanja sugeriraju da dodatni faktori zahtijevaju daljnje istraživanje.
Donna Kritz-Silverstein i Ricki Bettencourt, istraživači javnog zdravlja na UCSD-u, primijetili su nove zdravstvene učinke u konzumiranju jaja. Unatoč visokom nivou holesterola u prehrani jaja nemaju štetan učinak i mogu čak imati ulogu u održavanju kognitivnih funkcija tijekom vremena, istaknuli su.
Decenijama su prehrambene smjernice preporučivale izbjegavanje životinjskih proizvoda s visokim holesterolom poput jaja, maslaca i vrhnja zbog zabrinutosti o riziku od kardiovaskularnih bolesti. Nedavni dokazi, međutim, pomiču fokus na zasićene masti, šećer i natrij kao primarne krivce za nakupljanje arterijskog plaka. Za razliku od mnogih namirnica bogatih kolesterolom, jaja i školjke imaju malo zasićenih masti kada su pripremljeni na zdrav način.
Konkretno, jaja su bogata hranjivim tvarima, s malo masti i proteinima. Također sadrže karotenoide i kolin, spojeve povezane s poboljšanom kognitivnom funkcijom. Presječne studije pokazale su da su oni s većim unosom kolina i oni s višim koncentracijama kolina u plazmi imali bolje rezultate na nekoliko mjera kognitivnih funkcija, objasnili su autori istraživanja koje je objavljeno u časopisu Nutrients.
Ta otkrića sugeriraju da jaja mogu podržati zdravlje mozga, iako su potrebna dodatna istraživanja. Kako dokazi rastu, priča o holesterolu u prehrani nastavlja se razvijati te nudi nijansiranu perspektivu o jajima kao široko konzumiranoj hrani.