ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Naučnici otkrili novo nevjerojatno svojstvo kod jaja: Utječe na dvije vitalne funkcije u organizmu

Jaja, prehrambena namirnica koju konzumiraju milijarde ljudi širom svijeta, dugo su bila na lošem glasu zbog visokog udjela holesterola. No, najnovija istraživanja sugeriraju da bi jaja mogla imati pozitivne učinke na zdravlje, osobito na očuvanje kognitivnih funkcija.

Naučnici sa Univerziteta California u San Diegu analizirali su zdravstvene podatke 890 muškaraca i žena te otkrili kako konzumacija dva do četiri jaja sedmično može biti povezana s nižim nivoima holesterola u krvi.

Istraživanje povezanosti jaja i kognitivnih funkcija

Studija se temelji na podacima prikupljenim u sklopu istraživanja o zdravom starenju, koje je započelo 1988. godine i trajalo četiri godine. Istraživači su pratili tri aspekta kognitivnih funkcija kod osoba srednje i starije životne dobi.

Od ukupno 531 žene uključenih u analizu, one koje su konzumirale više jaja pokazale su manji pad kratkoročne i dugoročne memorije. Kod muškaraca nije pronađena ista povezanost, no dodatna analiza podataka iz drugog vremenskog razdoblja otkrila je kako muškarci koji su jeli više jaja postižu bolje rezultate na kognitivnim testovima, dok kod žena tada nije uočena nikakva povezanost.

Ovi rezultati ukazuju na to da postoje i drugi faktori koji utječu na te odnose te da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se bolje razumjela ova kompleksna veza.

Nova perspektiva

Za razliku od uvriježenog mišljenja, istraživači Donna Kritz-Silverstein i Ricki Bettencourt iz UCSD-a tvrde kako njihovi rezultati pokazuju da, uprkos visokom udjelu holesterola, jaja "ne štete zdravlju i mogu čak igrati ulogu u očuvanju kognitivnih funkcija tokom vremena".

Godinama su stručnjaci savjetovali izbjegavanje visokoholesterolskih namirnica poput jaja, putera i vrhnja zbog straha od povećanja rizika od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, sve više dokaza upućuje na to da su zasićene masnoće, šećer i natrij glavni krivci za nakupljanje plaka u arterijama, dok holesterol iz prehrane ima znatno manji utjecaj.

Štaviše, jaja su bogata proteinima, aminokiselinama i holesterolom, a ove komponente mogu doprinijeti očuvanju strukture i funkcije neurona u mozgu. Također, jaja sadrže karotenoide koji su povezani s poboljšanjem kognitivnih funkcija te holin, prekursor ključnog neurotransmitera koji je važan za moždanu aktivnost.

Važnost holina i karotenoida

"Kros-sekcijska istraživanja pokazala su da osobe s većim unosom holina i višim koncentracijama holina u plazmi postižu bolje rezultate na nekoliko mjera kognitivnih funkcija", napominju autori studije.

Jaja, uz to što su niskomasna i bogata hranjivim tvarima, mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola u tijelu, što potencijalno štiti od kognitivnog opadanja.

Daljnja istraživanja potrebna

Iako su ova otkrića obećavajuća, naučnici ističu potrebu za dodatnim istraživanjima kako bi se razjasnile sve nutritivne koristi jaja. No, rezultati pružaju sve više dokaza da hrana bogata holesterolom, poput jaja, ne mora nužno biti štetna za tijelo i mozak.

Studija je objavljena u časopisu Nutrients.