Politika

Goldstein: Sistem je da glasačko tijelo HDZ-a mora biti namireno. To se vidi i po bh. Hrvatima

Ivo Goldstein, hrvatski historičar, smatra da se Hrvatska treba ozbiljno razračunati s ostavštinom Franje Tuđmana i Stepinca da bi mogla intelektualno napredovati.

Kazao je to u emisiji Nedjeljom u dva, kod Aleksandra Stankovića. Dodaje da od svog mišljenja ne odustaje bez obzira na to što neki ljudi misle o njemu.

"O njima ne želim govoriti jer nemam što reći, sve što je u knjizi napisano provjerljivo je po historičarskoj metodi. Ne bježim od toga da sam politički misleća osoba", poručio je.

Mnogo toga u knjizi je stavio na pleća Franje Tuđmana. Smatra da nije hrvatski nacionalni velikan jer je izabrao nacionalizam, razvijao kult države i pronosio govor mržnje.

"Bio je neki put i vrstan politički taktičar, ali ideologiju koju je promicao je vidio u stvaranju države. Tuđman je samostalnu državu vidio kao cilj, ja je vidim kao sredstvo", rekao je.

"Tito je velika povijesna ličnost, ali ja sam u knjizi prema njemu istresao čitav niz primjedaba. Tito nije bio jugonacionalist, promicao je bratstvo i jedinstvo. Tuđman je bio nacionalist, imao je čitav niz izjava koje mu se nisu smjele dogoditi", rekao je.

Goldstein smatra da je način funkcioniranja sistema koji je "usadio" Tuđman, poput klijentelizma, vidljiv i danas.

"Tuđman je uspostavio klijentelizam tako da članovi njegove stranke moraju biti namireni. Hoće li to biti sa stanom, poduzećem, unosnim poslom koji će dobiti... To je jednim dijelom došlo iz jugoslavenskog socijalizma. Klijentelističke skupine koje je uspostavio Tuđman i danas su sigurno glasačko tijelo HDZ-a", ističe Goldstein.

"To su, nažalost, jednim dijelom i bosanskohercegovački Hrvati. Vidimo ih kroz glasačko tijelo HDZ-a, vidimo i EU fondove koji su motor za namirivanje klijentelističkih skupina", kaže Goldstein.