prepoznavanje uzroka

Grčevi u trbuhu: Normalan dio probave ili možda znak ozbiljnijeg problema?

Ako ste ikada doživjeli naglu bol uz osjećaj stezanja u području trbuha, onda znate što su to grčevi u trbuhu. Neugodni su i bolni, a javljaju se, nažalost, kod gotovo svakoga od nas, barem povremeno.

U većini slučajeva nisu razlog za zabrinutost i brzo prolaze sami od sebe, ponekad nakon ispuštanja vjetrova i pražnjenja crijeva. Ipak, ima situacija kada je bol intenzivnija nego obično, a grčevi uporniji pa se možda zapitate što nije u redu. Ovo je važno jer poznavanje uzroka grčeva može značajno utjecati na to kako ih ublažiti ili liječiti.

Kada su grčevi u trbuhu normalan dio probave?

Grčevi u trbuhu se ponekad, uz osjećaj nadutosti, javljaju kao posljedica nakupljanja plinova u crijevima. To je sasvim prirodna pojava do koje dolazi uslijed razgradnje hrane, posebno vlakana. Kada problem nestaje sam od sebe ili uz podrigivanje i puštanje vjetrova, nema razloga za brigu.

Iako su vlakna važan nutrijent koji doprinosi urednoj probavi, nemojte se iznenaditi ako povećate njihov unos i to rezultira privremenom pojavom nadutosti i grčeva. Krivac za grčeve mogu biti različite vrste hrane, a dobar primjer je masna hrana koja se duže probavlja i u tom procesu može utjecati na stezanje crijeva.

Slana hrana također može biti problematična jer visoka koncentracija soli može poremetiti ravnotežu elektrolita, koji doprinose normalnoj funkciji mišića, a moguće posljedice su nadutost i grčevi. Osim na unos slane hrane, treba pripaziti i na začinjenu hranu jer ona može - a slično djeluje i kafa – nadražiti živce u crijevima i tako pogoršati grčeve.

Ukratko, vrsta hrane koju jedemo itekako utječe na zbivanja u našem probavnom sustavu. Grčevi, osjećaj nadutosti i vjetrovi koji se pritom javljaju najčešće nisu ozbiljan problem i ne zahtijevaju posjetu ljekaru ako nestaju unutar 24 sata.

Kada grčevi u trbuhu mogu upućivati na ozbiljniji problem?

Kada je riječ o namirnicama, moramo spomenuti mliječne proizvode. Dok ih jedni probavljaju bez problema, kod drugih mogu izazvati bol u trbuhu, nadutost i mučninu. Uzrok je smanjena proizvodnja enzima koji omogućuje probavu laktoze. U takvim slučajevima se govori o intoleranciji na laktozu, problemu koji nije opasan, ali može biti neugodan.

Grčevi u kombinaciji s proljevom i povraćanjem mogu biti simptom trovanja hrane. Nekada se javljaju vrlo brzo nakon konzumacije zaražene hrane, a nekada može proći i nekoliko dana do pojave simptome. U većini slučajeva je dovoljno odmarati i unositi odgovarajuću količinu tekućine.

Intenzivna bol i grčevi u trbuhu koji se učestalo javljaju, a posebno ako su prisutni proljev, krvarenje i/ili gubitak težine, problem su koji nikako ne treba zanemariti. Takvi hronični problemi mogu biti znak upalnih bolesti crijeva kao što su Crohnova bolest ili ulcerozni kolitis, a to zahtijeva ljekarsku pomoć.

Navedeni primjeri su samo neki od problema na koje mogu upućivati grčevi u trbuhu. Dakle, treba obratiti pažnju na to koliko dugo traju, koliko se često javljaju i može li ih se povezati s konzumacijom određene hrane.

Ako je bol intenzivna i ne prolazi unutar 24 sata, svakako se obratite ljekaru. Nemojte ignorirati proljev koji traje više dana ni bol uz koju se javlja povišena temperatura ili nelagoda prilikom mokrenja, a nikako nemojte zanemariti niti neobjašnjiv gubitak težine.