Već znamo da kasnije buđenje vikendom ili izbjegavanje umjetnih zaslađivača može smanjiti rizik od srčanog udara, a zamrzavanje zelenog povrća pomaže u regulaciji šećera u krvi.
No, stručnjaci tvrde da šoljica toplog kakaa može donijeti iste prednosti.
Ključ je korištenje nezaslađenog, čistog kakaa, koji je bogat flavanolima - snažnim antioksidansima koji se nalaze i u voću i povrću.
Flavanoli, kako objašnjava dijetetičarka Sophie Lauver, mogu usporiti apsorpciju ugljikohidrata, poboljšati osjetljivost na inzulin i očuvati beta-stanice u gušterači.
"Studije pokazuju da kakao može pomoći u očuvanju zdravlja gušterače i regulaciji inzulina, što može odgoditi ili spriječiti pojavu dijabetesa tipa 2", rekla je za Parade.
Nutricionistica Catherine Gervacio dodaje kako flavanoli poboljšavaju protok krvi, smanjuju upale i snižavaju krvni tlak, čime se smanjuje opterećenje srca i rizik od srčanog udara.
Umjerenost je također vrlo važna
Lauver naglašava da mnogi komercijalni proizvodi za topli kakao sadrže niske razine flavanola pa je najbolji izbor priprema napitka kod kuće. Za pripremu kakaa preporučuje i tamnu čokoladu jer ima veću koncentraciju flavanola.
Osim kakaa, Gervacio ističe da i druge namirnice pomažu u smanjenju rizika od srčanog udara i dijabetesa. Posebno preporučuje fermentirane namirnice poput kiselog kupusa, kimchija i tempeha, jer uravnotežena crijevna mikrobiota smanjuje upale i pomaže u kontroli šećera. Lauver dodaje da je također važno konzumirati raznovrsne biljne namirnice bogate vlaknima, vitaminima i mineralima.
Ipak, nijedna namirnica sama po sebi ne smanjuje rizik od dijabetesa i srčanog udara, a umjerenost je također vrlo važna.
"Najbolji rezultati postižu se kombinacijom raznovrsne prehrane, redovite tjelesne aktivnosti, kvalitetnog sna i upravljanja stresom. Sve te navike djeluju zajedno kako bi zaštitile vaše srce i pomogle u prevenciji dijabetesa", zaključila je Gervacio.