Doručak je obrok koji mnogi liječnici, dijetetičari i nutricionisti preporučuju da se ne izbjegava iz više razloga, a jedan od njih je i održavanje razine krvnog tlaka u normalnim granicama. Prehranom se može utjecati na puno stvari kada je u pitanju zdravlje, a grupa kardiologa za Parade otkrila je zašto je važan te koje biste namirnice trebali konzumirati ako želite sniziti tlak.
"Smatramo da nutritivno bogat doručak poboljšava zdravlje srca, uključujući i regulaciju krvnog tlaka, kroz više mehanizama", ističe kardiolog dr. Cheng-Han Chen. Dodaje: "Doručak pomaže regulirati kontrolu šećera u krvi i sprječava prejedanje kasnije tijekom dana. Također vjerujemo da doručak sprječava porast razine hormona stresa, koji bi mogao povisiti krvni tlak."
Osim namirnica koje jedemo za doručak, jednako je važno i vrijeme u kojem to činimo. Kardiolog dr. Neil D. Shah tvrdi da je vrijeme doručka važno jer je "usklađeno s prirodnim ritmovima tijela, poznatim kao cirkadijalni ritmovi, koji reguliraju krvni tlak i metabolizam".
Koje je najbolje vrijeme za doručak ako želite sniziti krvni tlak?
Kako izvještava Parade, većina kardiologa preporučuje doručak unutar jednog do dva sata nakon buđenja.
"Za održavanje zdravog krvnog tlaka i prehrane važno je dan započeti na pravi način. Doručkovanje unutar jednog do dva sata od buđenja može postaviti prehrambeni ton za ostatak dana", pojašnjava intervencijski kardiolog dr. Bradley Serwer.
Još jedan kardiolog dodaje da vrijeme doručka nije toliko povezano s točno određenim dijelom dana, koliko s vašim osobnim ritmom nakon buđenja.
"Dosljednost je ključna kod određivanja vremena za doručak, preporuka je obično unutar jednog do dva sata nakon buđenja", dodao je dr. Riple Hansalia. Iako se dosljednost u vremenu doručka može činiti nepotrebnom obvezom, razumijevanje razloga iza ove preporuke možda će vas motivirati da razmišljate drugačije.
"Dnevni metabolički ritmovi tijela vođeni su unutarnjim satom koji je pod utjecajem vremena obroka. Promjene u uobičajenim vremenima obroka, poput preskakanja obroka ili jela tijekom vremena predviđenih za san, mogu utjecati na razvoj kardiometaboličkih bolesti", tvrdi dr. Chen.
Prijedlozi kardiologa za nutritivno bogat doručak
Konzumiranje hrane nije samo važno za zdravlje srca i krvni tlak, ono utječe na energiju, raspoloženje, proaktivnost i druge faktore. Upravo zato važno je da osim vremena kada doručkujete, jedete i namirnice koje će pozitivno utjecati na vas.
Dr. Serwer preporučuje da za doručak više kombinirate vrste namirnica bogatih magnezijem (voće i povrće), kalijem (voće i povrće), proteinima (jaja), zdravim mastima (avokado i orašasti plodovi) te vlaknima (povrće), prenosi Parade.
Također, savjetuje izbjegavanje jednostavnih ugljikohidrata (poput zaslađenih žitarica) i hrane bogate natrijem. Američko udruženje za srce preporučuje ograničenje dnevnog unosa soli na 2300 mg, idealno 1500 mg, za zdraviji krvni tlak.