recept

Tri leće s pistacijom: Ovo je kolač koji nazivaju najsočnijim na svijetu

Tradicionalni kolači uvijek su najbolja opcija, a recept koji donosimo u nastavku spoj je modernog okusa s tradicionalnom recepturom, stoga biste mu mogli dati priliku ovoga vikenda.

Radi se o kolaču tri leće, mekanom kolaču kojemu tepaju da je savršen i najsočniji na svijetu. Spužvasti biskvit natopljen je s tri vrste mlijeka (tako je dobio i naziv), a naša varijanta je nešto jednostavnija, i tu u kombinaciji s pistacijama.

Sastojci

  • 6 jaja
  • 150 g šećera vanilin šećer
  • 150 g brašna
  • pola vrećice praška za pecivo
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 800 ml mlijeka + 6 kašika šećera
  • kašika kreme od pistacije + kašika slatkog vrhnja
  • 90 g usitnjenih pistacija

Priprema

Odvojite bjelanca od žumanaca. 6 bjelanaca umutite u čvrsti snijeg, dodati 150 g šećera i vanilin šećer pa mutiti sve dok se šećer ne otopi.

Dodavati jedno po jedno žumance, mutiti najmanjom brzinom.

Pomiješati 150 g brašna i pola vrećice praška za pecivo pa polako dodati u smjesu s jajima, smjesa mora biti prozračna.

Izliti u kalup dimenzija 20 puta 30 cm pa peći oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni.

Biskvit prohladiti pa izvaditi iz pleha.

U pleh sipati 500 ml slatkog vrhnja, vratiti koru u pleh na to vrhnje, zaliti s 800 ml mlijeka koje ste pomiješali sa šest kašika šećera.

Kremu od pistacija razmutiti s malo mlijeka pa premazati preko natopljenog biskvita.
Ukrasiti s komadićima pistacije.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Renata (@detaljzivota)