Kuhan pa zapečen u pećnici, grah, jedan je od omiljenih priloga uz mesna jela i roštilj. Ako volite pikantno koristite čili pahuljice, a po želji prije pečenja pospite grah s naribanim sirom.
Priprema
Pripremite grah
Grah ocijedite, a tekućinu iz konzerve sačuvajte, biti će vam potrebno otprilike 200 ml.
Pržite
Nasjeckajte luk, zatim pancetu na debljinu od oko pola centimetra te sitno nasjeckajte češnjak. Na tavi zagrijte ulje, dodajte luk te ga pržite dok ne požuti, zatim dodajte pancetu. Pržite na srednje jakoj vatri, cijelo vrijeme miješajući kako luk ne bi zagorio. Dodajte češnjak i kratko ga popržite.
Sjedinite sastojke
Dodajte papriku i koncentrat rajčice, izmiješajte, zatim dodajte grah i tekućinu iz konzerve. Dodajte čili u prahu, a ako vam to nije po ukusu i malo vam je preljuto, zamijenite ga paprom. Dobro izmiješajte. Budući da je panceta već sama po sebi dovoljno slana, neće vam trebati sol. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
Kuhajte
Kuhajte 10-ak minuta. Ako je smjesa pregusta, dodajte malo vode, a ako ju želite malo zgusnuti, dodajte žlicu brašna. Prebacite u pekač i ubacite u pećnicu.
Pecite
Pecite 20 do 30 minuta, a nakon što je jelo gotovo, posipajte ga svježim peršinom i ostavite kratko da odstoji. Možete poslužiti zasebno, uz kobasice ili meso s roštilja.