Region

Eksplozivno otkriće: Koja je veza engleskih i srbijanskih desničara, Vučića i stanovitog Miše Vacića?

Jesu li najradikalniji srbijanski desničari iz Srpske desnice Miše Vacića, bliskog predsjedniku Aleksandru Vučiću, zapravo "produkt" britanskih ultradesničara, koji su ih organizirali i pružaju im logističku pomoć u ime "okupljanja krajnje desnice po Evropi"? U svom najnovijem broju londonski The Times pozabavio se vezama u "đavoljem" trokutu Vacić - Vučić - britanski ultrakonzervativci.

Naime, londonski list tvrdi kako je u organizaciji Srpske desnice učestvovao bivši protestantski pastor iz Belfasta Jim Dowson, član Oranskog reda, ultrakonzervativne i nacionalističke protestantske organizacije iz Sjeverne Irske te jedan od osnivača Britanske nacionalne stranke (BNP, British National Party), koji je nekoliko puta dolazio u Mađarsku i Srbiju, pogotovo tijekom imigrantske krize 2015. godine, kada je stupio u vezu s Lacićem te ih instruirao kako da se organiziraju i što da rade.

Isto tako u Srbiju je često dolazio i još jedan visoki dužnosnik BNP-a Nick Griffin, a sve to povezuju s misijom "Trumpova desničarskog ideologa" Steva Bannona koji je obilazio evropske desničare, poput šefica francuske Nacionalne fronte Marine Le Pen i mađarskog premijera Viktora Orbana, radi neokonzervativnog okupljanja svih takvih snaga u Evropi. Među ostalima susreo se i sa Željkom Cvijanović, današnjom predsjednicom Republike Srpske.

Inače, Dowson je u Timesu kazao kako nije znao zašto se ratuje na Balkanu, ali je stao na srpsku stranu kada su u Sjevernoj Irskoj tamošnji katolici i republikanci razvijali hrvatske zastave u znak podrške Hrvatima u tom ratu. Dowson podržava "Kosovo kao dio Srbije" jer to nitko ne može tako razumjeti "kao mi u Ulsteru", a iako kaže da se s Vučićem nikad nije susreo, divi mu se kao "mudrom vođi" jer je, kaže. "shvatio da je EU gotova".

Nadalje list navodi kako je nedavno ustanovljeno kako se Vacić od 2017. do 2019. čak tisuću puta čuo s Aleksandrom Vučićem i njegovim bratom Andrejem te šefom beogradske policije. Potpredsjednica srpske Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić kazala je kako je predsjednik Srpske desnice Miša Vacić bio prisluškivan od 2017. do 2019. te da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov brat Andrej zapravo "upali" u mjere legalnog prisluškivanja, odnos Vacić je bio predmet istrage, ali su se ulovili na to sam predsjednik Vučić i njegov brat.

„Tako su 1572 puta upali na mjere zato što su se dopisivali i zivkali s inkriminiranim osobama - ekstremistima, kriminalcima i ljudima koji imaju problem sa zakonom“, kazala je Tepić.

Novinarka neovisnog beogradskog lista Danas Snežana Čongradi o Vaciću je napisala: "On je strašan i opasan. Da se smrzneš pred onim što radi i činjenicom - za koga radi. Jer, jasno je da radi direktno za vlast". I Times navodi kako je Vacić okupljao srpske ultradesničare, kriminalce i navijačke huligane da bi za račun režima obračunavao s oporbom i antivučićevskim prosvjednicima. List navodi kako Srbija vodi pregovore o članstvu u EU, ali da su političke i medijske slobode u toj zemlji ugrožene.

Bivši gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović kaže kako su napadi na njega počeli kada je razvio gospodarsku suradnju s kosovskim gradom Peć, a Vacić je prijetio njemu i članovima njegove obitelji, govorio je da će ga utopiti u rijeci. - Bio je to otvoren poziv na linč, a policija uopće nije reagirala - kaže Zelenović za Times.

A srbijanski politolog Predrag Petrović kaže kako su ultradesničari korisni Vučiću za odrađivanje "prljavih poslova", koje Vučić otvoreno ne može raditi ili izgovarati.

„Oni su mu potrebni kao sredstvo obračuna ili poruke političkim oponentima, nevladinim organizacijama ili nepodobnim novinarima“, kaže Petrović Timesu, prenosi Jutarnji list.