Vijesti

Premijer USK pojasnio zašto su izabrali m:tel, a ne BH Telecom: Taj lager stranačkih uhljeba SDA nije htio potpisati ugovor

Nakon što je u nekim medijima objavljena informacija da je i Vlada USK, kao i Vlada KS, umjesto BH Telecoma odabrala usluge m:tela, oglasio se premijer USK Mustafa Ružnić (NES).

"Mahmut Alagić (DF) je ostao na pokušaju da jeftinim “patriotskim” spinom ,svojstvenim samo njima i njihovim koalicionom partnerima SDA, obmane javnost.

Vlada USK je 28. 7. 2020 donijela posebnu odluku o pokretanju postupka nabavke telekomunikacijskih usluga:

 

Odluka o pokretanju postupka

Nakon objavljivanja javnog poziva i prikupljenih ponuda, komisija za javne nabavke sačinila je zapisnik po otvaranju ponuda. Dvije ponude i to BH Telecom sa ponudom od 64.952,00 KM i m:tel sa ponudom od 32.332,40 KM.

Spisak pristiglih ponuda

Shodno odredbama Zakona o javnim nabavkama uslijedio je postupak e-Aukcije 28. 10. 2020 na kojem je BH Telecom dao zadnju ponudu od 27.367,00 KM i m:tel 27.400,00 KM.

Izvještaj o toku i završetku e-Aukcije
Izvještaj o toku i završetku e-Aukcije

Po završenom postupku e-Aukcije, Vlada USK je nastavila sa izborom najpovoljnijeg dobavljača kako nalaže Zakon o javnim nabavkama i 5. 11. 2020. donijela Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodijeljuje okvirni sporazum za javnu nabavku telekomunikacijskih usluga ponuđaču BH Telecom u iznosu od 27.367,00 KM (32.019,39 KM sa PDV-om).

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

Kako menadžment BH Telecoma nije prihvatio i potpisao okvirni sporazum za nabavku telekomunikacijskih usluga u roku od 30 dana od dana primitka kako nalaže Zakon o javnim nabavkama, pa se čak i probio taj rok čekajući da ga dostave, te nakon što je Ured za zajedničke poslove Vlade USK obaviješten od strane BH Telecom Sarajevo da sporazum neće potpisati, Vlada USK, prema Zakonu o javnim nabavkama, tek 25. 1.2021 dodjeljuje okvirni sporazum za nabavku telekomunikacijskih usluga drugorangiranom ponuđaču m:tel u iznosu od 28.400,00 KM (32.058,00 KM sa PDV-om).

Odluka o dodjeli ugovora drugorangiranom ponuđaču

Na kraju pozivam Mahmuta Alagića (DF) da jeftinim “patriotskim” spinovima ne obamanjuje javnost. Javnost dobro zna da je BH Telecom lager za uhljebljivanje stranačkih kadrova SDA/DF i da je zbog prekapacitiranosti tih kadrova doveden na rub opstanka. Pozivam ga, također, da se ne igra sa Zakonom o javnim nabavkama, nego da ga poštuje, ili da možda preko svog koalicionog partnera i kolege Asima S. sredi izmjene Zakona, pa da možemo direktno ugovore potpisivati sa BH Telecomom", stoji u pojašnjenju premijera USK Mustafe Ružnića.

(Na ove navode naknadno je reagirala kompanija BH Telecom. Njihovu reakciju pročitajte ovdje.)