Politika

Dodik o vakcinama za FBiH: Pokušali su to uraditi kao s respiratorima, ne ide to tako. Nisam ja to blokirao

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, komentira je danas navode da je on blokirao proces nabavke ruske vakcine za Federaciju BiH.

Novinari su ga pitali da prokomentira navode Nikole Lakušića da on, Dragan Čović i Aleksandar Vučić blokiraju proces nabavke ruske vakcine u FBiH.

"A koje taj?", pitao je prvo Dodik.

"Pa on je slagao Federaciju da može a sad se izvlači da ne može. Niti znam ko je on, niti imam potrebu da objašnjavam. Rekao sam javno da se to neće desiti, znajući procedure. Naravno da nemam ništa s tim", rekao je Dodik.

Kaže da je Federacija ima drugi problem.

"Vi znate šta je, ne bih da ja govorim o tome. Volio bih da dobiju svaki dan milion vakcina. Ja nisam protiv toga. Ali isto tako ti špekulanti koji misle na brzinu...pa opekla se Federacija na respiratore, pa im nije bilo malo pa su krenuli opet da nabave na taj način. Ne ide to tako. Ja znam kako smo mi teško došli do toga. Mi smo potpisali ugovor na 1.100.000 vakcina. I opet to ide teško, dobivamo prvo 30.000 pa 40.000 doza. I sad se neko pojavi iz neke orbite koji kaže da može. Pa evo nekad donese. Kad hoćeš da pokriješ neku laž svali na nekog. Uopće me to ne zanima, mene samo RS zanima. Ne pravim nikad štetu Federaciji", naveo je Dodik.

Potom je kazao da je spreman i pomoći.

"Ako me zamole da ja to osiguram svojim vezama, ja ću pokušati preko svojih veza. Ali neću ništa obećavati, kao neki pa slagali", zaključio je Dodik.