Uštipci su savršeni kao užina ili prilog uz glavno jelo umjesto hljeba. Htjet ćete ih umakati u kečap ili majonezu ili ih puniti raznim dodatcima. Njihova sočna unutrašnjost i hrskava vanjština čine ih savršenim izborom za ljubitelje slanih okusa, dok jogurt u tijestu dodaje blagost i vlagu.
Sastojci
200 g brašna
1 jaje
150 g jogurta
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice mljevenog bibera
Maslinovo ulje za prženje
Priprema
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, so i biber.
Dodajte jaje i jogurt. Sve dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
U velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri.
Kašikom stavljajte male porcije smjese u vruće ulje, pržite dok uštipci ne postanu zlatno smeđi i hrskavi, oko 3-4 minute sa svake strane.
Kada su gotovi, izvadite uštipke i stavite ih na papirnati ubrus da upije višak ulja.