Politika

Razdvajanjem Ministarstva obrazovanja KS blokirane autoškole!? Vlasnici autoškola za Raport: Ogromna je šteta

Razdvajanje Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS na dva - Ministarstvo za odgoj i obrazovanje te Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade izazvalo je ogromne probleme za autoškole u Sarajevu.

Naime, za autoškole je bilo zaduženo Ministarstvo obrazovanja KS, a novom raspodjelom, za koju je Ustavni sud FBiH kazao da je naustavna, ingerenciju nad ovom problematikom preuzelo je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje.

Ministarstvo je zaduženo za sprovođenje ispita iz oblasti poznavanja propisa, pružanja prve pomoći i upravljanja motornim vozilima.

Raportu se javilo nekoliko vlasnika autoškola. U pismima koja su nam poslali navode kako su upravo razdvanjam nastali njihovi problemi odnosno onemogućen im je rad.

O čemu se radi?

U pismu su nam naveli hronologiju.

"Nas sektor za sprovođenje vozačkih ispita smješten je u Ministarstvo za srednje obrazovanje. Iz sektora nas 11.01.2021 obavijeste da uvjerenja o položenim ispitima neće izdavati zbog tehničkih razloga. 15.01.2021 obavještavaju nas da će uvjerenja izdavati od 20.01.2021. Ovim odlukama blokiraju deset dana naš normalan rad. Nakon ovih dešavanja nedugo poslije Ustavni sud poništava ovu podjelu Ministarstva obrazovanja na srednje i visoko, povlače pečate kojim su predhodno ovjeravali Uvjerenja o položenim ispitima i time nam ponovo blokiraju rad.

Tačnije od 15.03.2021. ne izdaju se više uvjerenja o položenim ispitima, od tog datuma pa do današnjeg dana počinje da se gasi rad autoškola u Kantonu Sarajevo", navode u pismu.

Oni ističu da je u Kantonu Sarajevo registrirano oko 90 autoškola, koje redovno plaćaju poreze i sve druge obaveze.

"Ovim nastaje ogromna šteta kako za autoškole tako i za budžet KS ali i državu BiH. Nasa obraćanja su bila isključivo prema Ministarstvu obrazovanja a odgovori su bili uvijek isti: MI NE ZNAMO NIŠTA", navodi se u pismu vlasnika autoškola.

Pokušali smo kontaktirati Ministarstvo odgoja i obrazovanja.

Ministrica Naida Hota-Muminović za Raport je potvrdila ove navode.

"Zbog provođenja presude Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine desio se zastoj u procesu polaganja vozačkog ispita. Vlada je na današnjoj sjedici usvojila informaciju o ovom zastoju o kojem je izvijestio premijer Edin Forto. U narednih par dana Vlada će odlučiti kako da se ovaj zastoj otkloni. Ovo je zaista komplikovana situacija, te se za ove procese nastoji iznaći rješenje. Ovo je jedan od prioriteta trenutno", rekla nam je ministrica Hota-Muminović.