Tehnologija

Xbox Series X

Microsoft je razotkrio nove detalje vezane uz njihovu novu konzolu. Najzanimljivija potvrda je da će Xbox Series X imati čak 12 teraflopsa GPU performansi, što je dvaput više od Xboxa One X i osam puta više od originalnog Xboxa One. Gledano u realnim okolnostima, ovakav nivo performansi Xbox Series X stavlja nešto iznad trenutno dostupnih Nvidijinih i AMD-ovih grafičkih kartica srednje klase te je veliki skok za specijalizirani hardver.

Sudeći prema snazi platforme, PlayStation 5 i Xbox Series X će definitivno biti znatno moćniji od Xboxa One X i PlayStationa 4 Pro.

Prava revolucija

“Xbox Series X donosi pravi generacijski skok u procesiranju i grafici dodavanjem naprednih tehnologija koje pružaju veći broj sličica u sekundi, složenije svjetove i imerzivnije iskustvo igre neviđeno na dosadašnjim konzolama”, rekao je šef Xboxa Phil Spencer.

Microsoft je ranije najavio da će Xbox Series X podržavati ubrzani ray tracing i VRS (variable rate shading) koje je razvijala sama kompanija.

“Umjesto da troše cikluse grafičkog procesora na prikazivanje svakog piksela na ekranu, razvojni timovi se mogu koncentrirati na likove i njihovu okolinu”, naglasio je Spencer.

Ova tehnika rezultira u stabilnijem broju sličica u sekundi i većoj rezoluciji bez utjecaja na konačan kvalitet slike.

Procesor i softver

Xbox Series X dolazi sa specijalno dizajniranim procesorom temeljenom na AMD-ovoj Zen 2 i Radeon RDNA 2 arhitekturi. Microsoft, također, koristi NVMe SSD koji će ubrzati učitavanje i'skoro svaki aspekt igranja igara.

Xbox Series X također pordržava 8K rezoluciju pri brzini osvježavanja od 120 fps-a. Microsoft nalaže da je u saradnji s HDMI forumom i proizvođačima TV-a stvorio takozvani ALLM (automatski mod niske latencije), odnosno Auto Low Latency Mode i VRR (modularna brzina osvježenja slike), odnosno Variable Refresh Rate tehnologije u sklopu podrške za HDMI 2.1. Ovo bi trebalo reducirati kašnjenje ekrana za komandama i poboljšati izgled igara na većini televizora.

Novi Xbox Series X će imati karakteristiku koja omogućava brzo nastavljanje igre, samo što će, za razliku od verzije prisutne na Xboxu One to moći raditi s nekoliko naslova odjednom.

Microsoft najavljuje stopostotnu kompatibilnost Sistema s Xboxom i Xboxom 360. Proizvođač Xboxa brendira Xbox Game Studios kao 'Pametnu dostavu', što znači da ćete moći igrati igre na Xboxu One i Xboxu Series X. Vanjski izdavači će također moći brendirati svoje igre na sličan način kako bi potrošačima dali do znanja hoće li one raditi na konzolama nove generacije, piše The Verge.