Špagete bolonjez oduševljavaju i mlade i stare i brzo su na stolu. Ali za iznenađujući okus, mnogi profesionalni kuhari se oslanjaju na neočekivani tajni sastojak koji vjerovatno niste primijetili.
Svako ima svoj omiljeni recept za špagete bolonjez – bilo sa mljevenim mesom, vegetarijanskom verzijom ili čak veganskom. Međutim, pored tipičnih sastojaka poput paradajz-paste, bijelog i crnog luka, postoji jednostavan trik koji će podići okus vašeg umaka na potpuno novi nivo. Iznenađujući sastojak nije egzotičan začin ili skup gurmanski proizvod - većina ljudi ga vjerovatno već ima u svojoj kuhinji.
Na prvi pogled zvuči neobično, ali instant kafa u prahu može vašem bolonjezu dati savršenu završnicu. Ključno je da ne koristite svježe skuhanu kafu, jer bi to moglo nadjačati sos jakim gorkim materijama.
Veoma je jednostavan za upotrebu: razmutite kašičicu instant-kafe u prahu u malo pileće ili goveđe čorbe i ovu mješavinu dodajte u sos. Alternativno, prah možete posipati direktno po mljevenom ili veganskom mesu i kratko ga propržiti. Efekat ostaje suptilan - sos nema okus kafe. Umjesto toga, kafa u prahu pojačava postojeće arome i osigurava harmoničan, intenzivan doživljaj okusa.