Cimet je začin poznat po aromatičnom mirisu i divnom, bogatom okusu, ali i po svojim zdravstvenim dobrobitima. Osim što daje poseban naglasak jelima, donosi i brojne dobrobiti za zdravlje. Dobiva iz unutrašnje kore drva cimetovca, čiji je naučni naziv Cinnamomum. Kao sastojak u prehrani koristi se kroz cijelu historiju, još od vremena Starog Egipta. Nekoć je bio rijedak i vrlo cijenjen te se koristio kao dar za kraljeve. Danas je cimet dostupan cijenom i može se kupiti u većini supermarketa, a koristi se kao sastojak u mnogim receptima. Postoje dvije glavne vrste cimeta: cejlonski, koji je poznat i kao „pravi” cimet, i kasija cimet koji je danas najraširenija vrsta i na koji ljudi obično misle kad govore o cimetu.
Pomaže kod gljivičnih infekcija
Cimet ima antimikrobna svojstva koja pomažu u liječenju gljivičnih infekcija.
Štiti srce
Sadrži tvari koje pomažu u smanjenju okidača za razvoj srčanih bolesti, poput triglicerida, holesterola i povišenog nivoa šećera u krvi.
Smanjuje nivo šećera u krvi
Studije su pokazale da cimet snižava nivo šećera u krvi natašte te da poboljšava nivo hemoglobina.
Djeluje kao prevencija za Alzheimerovu bolest
Cimet sadrži nutrijente koji mogu pomoći u prevenciji simptoma Alzheimerove bolesti te poboljšati sposobnosti razmišljanja i donošenja odluka.
Smanjuje rizik za rak
Jedna je studija pokazala da cinamaldehid prisutan u cimetu može imati antikancerogena svojstva zahvaljujući kojima taj začin može sniziti rizik za razvoj raka.