Postoje dva glavna tipa holesterola HDL (lipoprotein visoke gustoće) ili takozvani dobri holesterol i LDL (lipoprotein niske gustoće) koji se naziva „lošim” holesterolom. LDL ili loš holesterol je opasan jer njegovi povišeni nivoi mogu dovesti do stvaranja plaka na stijenkama krvnih žila, što povećava rizik za srčani i moždani udar.
Pet namirnica koje povisuju nivo lošeg kolesterola
Konzumiranje namirnica s visokim udjelom lošeg holesterola dokazano je dugoročno opasno po zdravlje. Nažalost, mnogi ljudi takvu hranu jedu na dnevnoj bazi.
Crveno meso
Volite odreske, bilo one teleće ili juneće? Trebali biste znati da obiluju zasićenim mastima i povisuju vaš nivo holesterola u krvi.
Punomasno mlijeko i mliječni proizvodi
Počinjete li dan s čašom punomasnog mlijeka, puterom na hljebu ili punomasnim vrhnjem ili jogurtom, trebali biste dobro razmisliti o tome. Sve te namirnice obiluju holesterolom pa bi bilo bolje da odaberete verzije bez masnoće ili s minimalnim udjelom masnoće.
Mesne prerađevine
Mesne prerađevine, poput suhog mesa, kobasica ili hrenovki imaju visok udio holesterola i povećavaju vaš rizik za razvoj srčanih bolesti. Trebali biste ograničiti unos tih namirnica.
Pekarski proizvodi
Ako su keksi, kolači, krofne i slično vaša utješna hrana, trebali biste znati da dovode do povećanja nivoa holesterola. Ako baš ne možete bez njih, pokušajte svoj slastice pripremiti sami ili birajte one sa što manje štetnih sastojaka.
Pržena hrana
Od prženih krompirića do pohovane piletine, popis omiljene i široko popularne pržene hrane vrlo je dug. U svakom slučaju, poruka je da prestanete konzumirati takvu hranu koja sadrži visoke količine zasićenih masti i holesterola.