savršena kombinacija

Najbolji recept na svijetu za neodoljive vanilice

Gerstnerov tajni recept za polumjesece od vanilije smatra se najboljim na svijetu! Sa savršenom kombinacijom nježne teksture i intenzivnog okusa vanilije, ovi polumjeseci su pravo remek-djelo

Sastojci za 60 komada:

  • 600 g običnog brašna
  • 400 g putera
  • 200 g šećera u prahu
  • 300 g rendanih oraha
  • 2 kašičice vanilin-šećera
  • 2 žumanca
  • so

Priprema:

Na radnu površinu prosijte brašno i šećer u prahu. Maslac, orahe, brašno, šećer, žumanca, vanilin-šećer i prstohvat soli umesiti u glatko testo. Ohladite tijesto oko 1 sat.

Razvaljajte komade tijesta u trake debljine 1 cm i narežite na male komade. Razvaljajte dlanom na pobrašnjenoj radnoj površini, oblikujte kroasane i stavite na tepsiju.

Pecite polumjesece u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 10 minuta dok ne porumene.

Pomiješajte vanilin i šećer u prahu i time pospite polumjesece. Zatim ostavite da se ohladi.